Θετικά αξιολογεί ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τόσο αναφορικά με τις καλύτερες από τους στόχους δημοσιονομικές επιδόσεις όσο και με την ανάκαμψή της, ενώ θετική είναι η αξιολόγησή του και για την πορεία των ελληνικών τραπεζών.
Σε έκθεσή του, ο οίκος αναθεωρεί στο 0,4% από 0% την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εφέτος και θεωρεί θετικό ως προς την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας (credit positive) το γεγονός ότι στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαΐου 2014 καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 711 εκατ. ευρώ, έναντι 208 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος. Θεωρεί, επίσης, credit positive το γεγονός ότι η χρηματοδότηση των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος μειώθηκε τον Μάιο στα 50,7 δισ. ευρώ- κατά 18,2% σε σχέση με τον Απρίλιο και κατά 40,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Ο οίκος σημειώνει, ότι αν και η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή τα δύο τελευταία χρόνια, το αποτέλεσμα του φετινού πρώτου πενταμήνου θεωρείται credit positive, επειδή η καλύτερη απόδοση σε σχέση με τους στόχους καταγράφηκε παρά το δύσκολο πολιτικό περιβάλλον, εν μέσω της διεξαγωγής των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η υπεραπόδοση έρχεται ως αποτέλεσμα της καλύτερης φορολογικής διοίκησης και του ελέγχου των δαπανών, σημειώνει ο οίκος. Η Ελλάδα έχει μακρύ ιστορικό φοροδιαφυγής και τα φορολογικά έσοδα δεν αντανακλούσαν την ανάπτυξη της οικονομίας που στηριζόταν στην κατανάλωση. Αν και το ονομαστικό ΑΕΠ αυξήθηκε ετησίως κατά μέσο όρο 7,3% από το 2001 έως το 2007, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν μόνο κατά 5,7%. Επιπλέον, στους μήνες που προηγήθηκαν των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2012, καθώς και των βουλευτικών εκλογών του 2009, η είσπραξη του ΦΠΑ εμφάνισε σοβαρή υστέρηση.
Αντίθετα, προσθέτει ο οίκος, τα φορολογικά έσοδα τους πρώτους πέντε μήνες του έτους ήταν υψηλότερα κατά 1,6% σε σχέση με τον στόχο, αποδεικνύοντας ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές του Μαΐου δεν οδήγησαν σε παρόμοιες υστερήσεις στα έσοδα. Επιπλέον, σύμφωνα με το ΔΝΤ, βασικοί δείκτες επιδόσεων όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις της φορολογικής διοίκησης ήταν σαφώς βελτιωμένοι το 2013 σε σχέση με το 2012.
Η κυβέρνηση διατήρησε επίσης υπό έλεγχο τις δαπάνες, αναφέρει ο Moody's, καθώς στην παραπάνω περίοδο ήταν κατά 642 εκατ. ευρώ χαμηλότερες από τον στόχο και οι δαπάνες για τόκους ήταν κατά 2,5% χαμηλότερες. Ως αποτέλεσμα, το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 1,99 δισ. ευρώ, σημαντικά κάτω του στόχου των 2,56 δισ. ευρώ.
Πέραν της ισχυρότερης είσπραξης φόρων και του ελέγχου των δαπανών, η ανάκαμψη της οικονομίας μετά από έξι χρόνια σοβαρής οικονομικής συρρίκνωσης επίσης στήριξε τη βελτίωση, τονίζει ο Moody's. Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,9% το πρώτο τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, δείχνοντας σημαντική βελτίωση έναντι της ετήσιας ύφεσης 2,3% το δ' τρίμηνο του 2013. Τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων στήριξε η ετήσια αύξηση του 5,4% που εμφάνισαν οι εξαγωγές, καθώς και η ανάκαμψη κατά 0,7% της ιδιωτικής κατανάλωσης σε σχέση με το προηγούμενο έτος και της δημόσιας κατανάλωσης κατά 1,2%. Ο Moody's εκτιμά πως οι εξαγωγές -κυρίως των υπηρεσιών- θα συνεχίσουν να συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη, κυρίως μέσω του τουρισμού. Επιπλέον, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, ο οίκος εκτιμά πως θα υπάρξει φέτος θετική συμβολή στην ανάπτυξη από τις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, κυρίως λόγω της αυξημένης απορρόφησης πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και της επανεκκίνησης των μεγάλων οδικών έργων.
Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, ο οίκος αναφέρει πως η συνεχιζόμενη μείωση της χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα, η οποία είναι κυρίως αποτέλεσμα του ότι οι ελληνικές τράπεζες απέκτησαν, μετά από πέντε χρόνια, και πάλι πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, αμβλύνει τις πιέσεις που δέχονταν σε επίπεδο χρηματοδότησης και ρευστότητας. Η μείωση 18,2% που κατέγραψε από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο η χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ οφείλεται κυρίως στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων της Πειραιώς (500 εκατ. ευρώ) και της Εθνικής (750 εκατ. ευρώ), αλλά και στην ανακεφαλαιοποίηση και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών τον Μάρτιο και τον Απρίλιο από ιδιώτες επενδυτές. Επιπλέον, η Alpha Bank ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη την επιτυχή έκδοση τριετών ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ η Eurobank μία ημέρα αργότερα ανακοίνωσε ότι και αυτή θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων.
Ο οίκος εκτιμά πως τους τελευταίους τρεις μήνες οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας έχουν αντλήσει 10,1 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια και ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής εξασφάλισης, κυρίως από ξένους επενδυτές, εξαιρώντας την επερχόμενη έκδοση ομολόγων της Eurobank. Αυτό έχει βοηθήσει τις τράπεζες να εξαλείψουν πλήρως την όποια χρηματοδότηση από τον ELΑ (έκτακτη χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος), που είναι πιο ακριβή από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, και θα βελτιώσει σταδιακά τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια και τα έσοδά τους.
Αν και ο Moody's αναμένει τη σταδιακή βελτίωση του χρηματοδοτικού προφίλ των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων τα επόμενα δύο χρόνια, σημειώνει ότι η αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων είναι περιορισμένη. Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητά τους προκειμένου να επιτύχουν μια βιώσιμη ανάπτυξη των καταθέσεων και να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα. Ο Moody's συνεχίζει επίσης να αναμένει ότι το τραπεζικό σύστημα θα παραμείνει σε σύνολο ζημιογόνο φέτος, λόγω των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια, που παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.