Τα θετικά μηνύματα από το Βερολίνο σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετέφερε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και στο διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο Γιάννης Στουρνάρας, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.
"Σήμερα ήρθα να ενημερώσω τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών για τις διμερείς συνομιλίες στη Γερμανία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γιάννης Στουρνάρας, ενώ σε ερώτηση αν βγαίνει κάτι από αυτές τις συνομιλίες για το χρέος, απάντησε ότι "βγαίνουν αρκετά πράγματα", χωρίς να πει κάτι παραπάνω.
Από την πλευρά του, ο Γκίκας Χαρδούβελης σημείωσε πως "θετικά μας τα ειπε ο κ. Στουρνάρας, τίποτα παραπάνω".
Τα θετικά αυτά μηνύματα, πάντως, δεν αναμένεται να... πιάσουν τόπο πριν το φθινόπωρο, καθώς για τότε έχουν δρομολογηθεί οι συζητήσεις για το θέμα αυτό σε επίπεδο Eurogroup, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ωστόσο, η κυβέρνηση θέτει στην κορυφή της ατζέντας της το θέμα του χρέους, και έχει μέχρι τότε αρκετό χρόνο για να προετοιμάσει έναν κορμό διαπραγμάτευσης, προκειμένου να εξαντλήσει τις πιθανότητές της για μία όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκή λύση.
Παράλληλα, η κυβέρνηση μελετά και τις φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει να εφαρμόσει στο εγγύς μέλλον, και αφορούν σε πρώτη φάση στη μείωση της έκτακτης εισφοράς καιτη μείωση ή την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, καθώς και στη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, μετά και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία του προϋπολογισμού κατά το πρώτο πεντάμηνο, που δείχνουν σοβαρές αποκλίσεις στα έσοδα από τον Ενιαίο Φόρο Κατανάλωσης, και παράλληλα αυξημένα έσοδα από τον κλάδο της εστίασης.
Φυσικά, όλα αυτά θα πρέπει πρώτα να τα εγκρίνει η τρόικα, που αναμένεται στην Αθήνα στα μέσα Ιουλίου για νέες συζητήσεις με την κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, το θέμα που “καίει” και τις δύο πλευρές είναι το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού και το πώς αυτό θα καλυφθεί, με την ελληνική πλευρά να εκτιμά ότι μπορεί να καλυφθεί εκ των έσω, ενώ την πλευρά των δανειστών να είναι δύσπιστη ως προς αυτό το ζήτημα. Επιπλέον, οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν υπό τη σκιά της έκθεσης του ΔΝΤ, η οποία προμηνύει “καυτό” φθινόπωρο, με πιθανές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και σε άλλους τομείς της οικονομίας.