Ως επιχειρήμα στη “φαρέτρα” της κυβέρνησης υπέρ της μείωσης της φορολογίας έρχονται τα στοιχεία πενταμήνου που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Διαβάστε: Στα 711 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο 5μηνο
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, παρά την αύξηση των εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή την περίοδο 2012-2013, η βουτιά στις εισπράξεις ΦΠΑ είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνον αποκλίσεις έναντι των στόχων, αλλά και απώλειες εσόδων.
Ειδικότερα, τη χειμερινή περίοδο 2013-2014 η κατανάλωση βρέθηκε στο 1/3 σε σχέση με πρόπερσι, με τα έσοδα από ΕΦΚ την τελευταία τριετία να διαμορφώνονται από τα 185,5 εκατ. ευρώ σε 295,3 εκατ. ευρώ πέρυσι και 333,2 εφέτος, τα οποία όμως είναι ανεπαρκή για να καλύψουν τις απώλειες που υπήρξαν στο μεσοδιάστημα από ΦΠΑ, λόγω της πτώσης της κατανάλωσης. Ως αποτέλεσμα, την περίοδο 2012- 2013, το Δημόσιο κατέγραψε μειωμένα έσοδα κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ από το πετρέλαιο θέρμανσης.
Με αυτό ακριβώς το επιχείρημα, το υπουργείο Οικονομικών θα διαπραγματευθεί τη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, αν και, όπως σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, για να έχει θετική κατάληξη το ελληνικό αίτημα, θα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου καυσίμων.
Διαβάστε: Ζημιά 400 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο από το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης
Αντίθετα, πολύ ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τα έσοδα από το μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση (χωρίς, πάντως, να υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα τα απόλυτα μεγέθη), τα οποία εμφανίζονται αυξημένα σε σχέση με την περίοδο κατά την οποία ο ΦΠΑ στην εστίαση βρισκόταν στο 23%. Τα δεδομένα αυτά, ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση του υπουργείου Οικονομικών έναντι της τρόικας, στην προσπάθεια διατήρησης του συγκεκριμένου χαμηλού ΦΠΑ, με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου να επισημαίνει ότι “όσο περνούν οι μήνες, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση έχει ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα”.
Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς, όπως διαρρέουν κυβερνητικοί κύκλοι, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται να μελετά την πιθανότητα σταδιακής μείωσης της έκτακτης εισφοράς, η οποία αρχικά θα είναι της τάξεως του 50%, ενώ ανάλογα και με την πορεία της οικονομίας αναμένεται να μειώνεται σταδιακά περισσότερο. Η πρώτη μείωση ενδέχεται να εφαρμοστεί από τις αρχές του νέου έτους και να ανακοινωθεί προς το τέλος του 2014.
Διαβάστε: Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης στο μισό
Έτσι, παρά τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέα μέτρα, έστω και διαρθρωτικά, η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει στα χέρια της αρκετά διαπραγματευτιικά ατού για να υποστηρίξει το αίτημά της για μειώσεις στη φορολογία.