NΥ Times: Αποπληθωρισμός και υστέρηση εσόδων βαραίνουν το χρέος

Στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη αναφέρεται σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, η εφημερίδα New York Times, κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα και το πώς ο αποπληθωρισμός επιβαρύνει τη χώρα μας με ακόμα περισσότερο χρέος.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην πτώση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το Μάιο στο 0,5%, από 0,7% τον Απρίλιο, και στη μείωση των επιτοκίων, στην οποία αναμένεται να προχωρήσει την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα και να αποφευχθεί μία παρατεταμένη περίοδος αποπληθωρισμού, όπως συνέβη στην Ιαπωνία, η οποία μόλις τώρα αρχίζει να συνέρχεται μετά από δύο δεκαετίες αποπληθωρισμού.

Ήδη, σημειώνεται στο άρθρο, ο αποπληθωρισμός προβληματίζει τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης: Την Πορτογαλία, την Κύπρο, τη Σλοβακία, “και κυρίως την Ελλάδα, η οποία έχει δεχθεί μία “βουτιά” 18% στους μισθούς από το 2008, και όπου η υψηλή ανεργία έχει συνεισφέρει σε μία πτώση των τιμών για παραπάνω από ένα χρόνο”.

Και ενώ οι όποιες κινήσεις της ΕΚΤ θα βοηθήσουν ενδεχομένως αδύναμες οικονομίες όπως αυτή της Ελλάδας, η Γερμανία εκφράζει ανησυχίες για πιθανή αύξηση του πληθωρισμού, προοπτική που “ξυπνά ζοφερές αναμνήσεις” από ασταθείς οικονομικές περιόδους πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι η αύξηση του πληθωρισμού στη Γερμανία θα αποδειχθεί ίσως ωφέλιμη σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, καθιστώντας ανταγωνιστικότερη την εργασία σε άλλες χώρες, ωστόσο, όπως δηλώνουν οι οικονομολόγοι, εάν αποτύχουν οι προσπάθειες της ΕΚΤ, τότε ο χαμηλός πληθωρισμός θα επιστρέψει μέσω αποπληθωριστικών τάσεων, όπως συνέβη στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Jens Bastian, οικονομολόγο και μέλος της Τask Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα έως το 2014, “η Ελλάδα θα είναι ίσως ο προπομπός για το τι θα συμβεί σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης που υπόκεινται σε χαμηλό πληθωρισμό και αντιμετωπίζουν ένα αποπληθωριστικό μέλλον”.

Σημαντική είναι η παρατήρηση της αρθρογράφου ότι ο αποπληθωρισμός θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα της χώρας μας να εξυπηρετήσει το βαρύ χρέος της, που ανέρχεται σε 318 δισ. ευρώ, καθώς οι μειωμένοι μισθοί και η χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα περιορίζουν τα φορολογικά έσοδα της κυβέρνησης. Και ενώ ο πληθωρισμός θα βοηθούσε στη μείωση των τόκων που πληρώνει η Ελλάδα για τα χρέη της, ο αποπληθωρισμός κάνει το βάρος των τόκων μεγαλύτερο, με τις επιπτώσεις να είναι αισθητές σε ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας.