Στη φτώχεια οδηγήθηκαν 800.000 παιδιά στην Ευρώπη, από τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), που τονίζει ότι καταστρέφεται το κοινωνικό μοντέλο.
"Τα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, που μείωσαν δραστικά την φτώχεια και προώθησαν την ευημερία κατά την περίοδο που ακολούθησε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουν διαβρωθεί από τις βραχυπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις προσαρμογής", αναφέρεται στην έκθεση με τίτλο "World Social Protection Report- Building Economic Recovery, inclusive development and social justice".
Η έκθεση υποστηρίζει πως η δημοσιονομική προσαρμογή που είχε στόχο να μειώσει το χρέος, έχει αποτύχει, ενώ τονίζει πως η διατήρηση της κοινωνικής προστασίας όχι μόνο μειώνει την φτώχεια, αλλά τονώνει και τη ζήτηση, καθώς βελτιώνει την υγεία των ευάλωτων, αυξάνει την παραγωγικότητά τους και, κατ' επέκταση, ενισχύει την εγχώρια ζήτηση.
Η έκθεση αναφέρει πως οικογένειες σε χώρες που εφαρμόζονται προγράμματα λιτότητας, όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, είδαν τα διαθέσιμα εισοδήματά τους να "βουλιάζουν", κάτι που οδήγησε σε χαμηλότερη κατανάλωση.
Στην Ελλάδα, οι μισθοί κατέγραψαν πτώση 35% από το 2008, ενώ η ανεργία αυξήθηκε στο 28%. Την ίδια ώρα, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης αντικαθίστανται από ένα σύστημα που περιορίζει την ευθύνη του Ελληνικού κράτους.
Ως μέτρο σύγκρισης, ο ILO υπολογίζει πως τα επίπεδα φτώχειας στην Φινλανδία το 2010 θα ξεπερνούσαν το 30%, έναντι του 7%, εάν η κυβέρνηση της χώρας είχε περικόψει τις πληρωμές κοινωνικής προστασίας προς αυτούς που τα χρειάζονταν.
Στην Ευρώπη, οι μειώσεις σε κοινωνικά επιδόματα, δαπάνες για την υγεία και τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες από μόνες τους απειλούν τα πιο ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα: "Σε συνδυασμό με την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς και τους υψηλότερους φόρους, τα μέτρα αυτά έχουν ενισχύσει τη φτώχεια και την κοινωνική περιθωριοποίηση" τονίζει η έκθεση του ILO.
Η κατάσταση είναι εμφανέστερη στις χώρες που έχουν υπαχθεί σε προγράμματα διάσωσης. Στην Ελλάδα, η φτώχεια στην Ελλάδα έχει φτάσει σε ιστορικό υψηλό, ξεπερώντας το 35% του πληθυσμού το 2013 και κάνοντας οικογένειες να υποφέρουν επειδή δεν έχουν πλέον πρόσβαση στα βασικά για μία αξιοπρεπή ζωή" τονίζει η έκθεση του ILO.