Ο Σόιμπλε επανήλθε: Θυμήθηκε τη συμφωνία του Eurogroup

Σε νέα διευκρινιστική ανακοίνωση προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, αναφορικά με τα σχόλια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που συνέδεαν τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Διαβάστε: Σόιμπλε: Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί βοήθεια 10 δισ.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση προς την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, οι δανειστές θα εφαρμόσουν τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2013 - δηλ. επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής και μείωση επιτοκίου -, σε περίπτωση, που η Ελλάδα δεν μπορέσει να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές, όταν τελειώσει το μνημόνιο (δηλαδή στο τέλος του 2014), και χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στο σημείο της συνέντευξης, όπου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει ότι στο τέλος του 2012, όταν δηλαδή αποφασίστηκε το δεύτερο πακέτο προς την Ελλάδα, ήταν σαφές ότι δύο χρόνια μετά τη λήξη του η χώρα δεν θα μπορούσε να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές. Επειδή δε, το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να καταστεί βιώσιμο το 2022, υπάρχει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί ακόμη μια φορά περιορισμένη βοήθεια.

Στην ανακοίνωση αναγνωρίζονται ακόμα οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί στην Ελλάδα, ενώ εξαίρεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μαριάνε Κοτέ, επιχείρησε να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού, υποστηρίζοντας πως “δεν είπε επί της ουσίας κάτι καινούργιο".

Διαβάστε: Βερολίνο : Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είπε κάτι καινούργιο