Προσωρινή δικαίωση για τους Έλληνες ομολογιούχους της SNS Reaal

Το δρόμο για τη δικαίωση 30 Ελλήνων επενδυτών που είχαν επενδύσει σε ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης της  ολλανδικής τράπεζας SNS Reaal δεχόμενοι τις επενδυτικές συμβουλές του παραρτήματος  της HSBC Bank στην Αθήνα άνοιξε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Οι εν λόγω επενδυτές αποδεχόμενοι τις επενδυτικές συμβουλές των στελεχών της  HSBC για εγγυημένες υψηλές αποδόσεις τοποθέτησαν σε ομόλογο της SNS Reaal σχεδόν 3 εκατ. ευρώ που είχαν μέχρι τότε σε προθεσμιακούς λογαριασμούς τους.

Ωστόσο, η ολλανδική τράπεζα κρατικοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2013 και κατά την διάσωσή της με 3,7 δισ. ευρώ η ολλανδική κυβέρνηση επέβαλε απόλυτη απομείωση των χρεογράφων μειωμένης εξασφάλισης (subordinated) που είχε εκδώσει το ίδρυμα. Μεταξύ αυτών ήταν και το ομόλογο ύψους 1,5 δισ. ευρώ στο οποίο μερίδιο είχαν οι Έλληνες επενδυτές, πελάτες της HSBC Bank στην Αθήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι από αυτούς αγόρασαν το επίμαχο ομόλογο από το private banking της HSBC 14 ημέρες πριν κρατικοποιηθεί η ολλανδική τράπεζα, χωρίς η τράπεζα να τους ενημερώσει πως είναι junior ομολογιούχοι ή ότι επενδύουν με αυξημένο ρίσκο.

Στην επικοινωνία της με τους εν λόγω επενδυτές η τράπεζα ανέφερε πως διεξήγαγε εσωτερική έρευνα από την οποία δεν προέκυψε κάτι το μεμπτό. Προς τον Τύπο η HSBC ανέφερε πως δεν σχολιάζει θέματα πελατών της και αναφέρει ότι στα πλαίσια των υπηρεσιών της διαθέτει ομόλογα τα οποία αγοράζονται κατ' εντολή των πελατών της.

Τον Μάρτιο του 2013 κάποιοι εκ των Ελλήνων ομολογιούχων της SNS Reaal επικουρούμενοι από τον δικηγόρο Φραν Φάας, τον εκπρόσωπο των Ολλανδών ομολογιούχων που επλήγησαν από το κούρεμα των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης , κατέθεσαν καταγγελία στην ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επικαλούμενοι αφενός το γεγονός ότι όταν επένδυαν στο σχετικό προϊόν δεν είχαν γνώση του ρίσκου που ανελάμβαναν και αφετέρου ότι η HSBC προχώρησε σε κάποιες περιπτώσεις στη λήψη δυσανάλογα μεγάλων προμηθειών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Κώστας Μποτόπουλος έδειξε εξαρχής μεγάλο ενδιαφέρον για την υπόθεση. Έτσι η Αρχή ξεκίνησε μια πολύμηνη έρευνα. Αφού εξέτασε ενδελεχώς την υπόθεση και συνέλεξε πληροφορίες από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές έκρινε πως η HSBC Bank κατά την παροχή των επενδυτικών υπηρεσιών, δεν έλαβε τα απαραίτητα από το νόμο μέτρα ώστε να επιτύχει κατά την εκτέλεση εντολών το βέλτιστο αποτέλεσμα για τους πελάτες της. Διαπίστωσε ακόμη και παραλείψεις στην υποχρέωση κοινοποίησης της τιμολογιακής πολιτικής της. Στη βάση αυτή η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επέβαλε στην HSBC Bank πρόστιμο 30.000 ευρώ, θεμελιώνοντας με τον τρόπο αυτό τις διεκδικήσεις των επενδυτών στα αστικά δικαστήρια.

Οι ομολογιούχοι, οι οποίοι εκπροσωπούνται από το δικηγορικό γραφείο Τσιμπανούλη, θα καταθέσουν μέσα στις επόμενες μέρες ομαδική αγωγή κατά της HSBC Bank.