Fitch: Το αποτέλεσμα των εκλογών ευνοεί τις μεταρρυθμίσεις

Ενίσχυση της εντολής που έχουν οι κυβερνήσεις των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου για μεταρρυθμίσεις βλέπει μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο οίκος αξιολόγησης Fitch, που αξιολογεί το εκλογικό αποτέλεσμα σε Ελλάδα και Πορτογαλία ως μήνυμα στήριξης στη μεταρρυθμιστική πορεία.

Ειδικά για την Ελλάδα, ο οίκος Fitch αναφέρει: “Η κυβερνώσα κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία απέσπασε 23% έναντι 27% του αριστερού αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ, αν και το αθροιστικό ποσοστό του κυβερνώντος συνασπισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ξεπερνά αυτόν τον αριθμό. Το καλύτερο του αναμενομένου ποσοστό 8% του κεντροαριστερού συνδυασμού υπό το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να παράσχει κάποια σταθερότητα στον ελληνικό συνασπισμό βραχυπρόθεσμα”.

Ο οίκος Fitch εντοπίζει ακόμα κινδύνους για την πολιτική σταθερότητα σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία, όμως η άποψη των αναλυτών είναι ότι και οι τέσσερις κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές.

“Ωστόσο, ακόμα και με μία αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης θα δυσκολευτούν να μειώσουν σημαντικά το δημόσιο χρέος τους στην επόμενη δεκαετία, χωρίς επιστροφή σε υγιή επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης”, καταλήγει η ανάλυση του οίκου Fitch.