Στη σκιά των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, που βρήκαν σημαντικά ενισχυμένα τα ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη, οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών συσκέπτονται στις Βρυξέλλες.
Το κλίμα που μεταφέρεται είναι ιδιαίτερα βαρύ εναντίον των πολιτικών λιτότητας, στρεφόμενο και κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ. Οι Σοσιαλιστές, μέσω του Φρανσουά Ολάντ και του Ματέο Ρέντσι, ζητούν στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την ανάπτυξη και την απασχόληση, καθώς είναι κοινά αποδεκτό ότι οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι ανέδειξαν ευρωφοβικούς σχηματισμούς, τιμωρώντας τα υπόλοιπα κόμματα για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και την περιοριστική πολιτική.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυρία Μέρκελ φρόντισε από το πρωί να εκφράσει την ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, με παρεμβάσεις στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Τι επιδιώκει η Αθήνα
Για την κυβέρνηση, η Σύνοδος Κορυφής αποτελεί και μία ευκαιρία για να θέσει τις διεκδικήσεις της στο πεδίο της οικονομίας, δηλαδή το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, τη μείωση φορολογικών συντελεστών και την εξασφάλιση μέτρων στήριξης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Πάντως, θέμα συζήτησης ανάμεσα στους Αντώνη Σαμαρά και Γιάννη Στουρνάρα κατά τη διάρκεια της πτήσης τους προς τις Βρυξέλλες αποτέλεσε ο επικείμενος ανασχηματισμός, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Μάιο.
Διαβάστε: Βέτο Βενιζέλου για Στουρνάρα και καραμπόλες στον ανασχηματισμό
Σε δηλώσεις του κατά την προσέλευσή του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για τη νίκη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και τόνισε ότι για την αναμόρφωση της Ευρώπης είναι απαραίτητη η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η αλληλεγγύη από όλα τα κράτη-μέλη.
Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα των πρακτορείων Reuters και Bloomberg αναφέρουν πως, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας μπορεί να δείξουν μεγαλύτερη επιείκεια στις φθινοπωρινές διαπραγματεύσεις για τη μείωση του βάρους του χρέους, για να αποφύγουν να θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο την κυβέρνηση.
Διαβάστε: "Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κάνει τους ευρωπαίους επιεικείς για το χρέος"
Επισήμως, πάντως, κεντρικό θέμα συζήτησης κατά την αποψινή Σύνοδο Κορυφής αποτελεί ο διορισμός του νέου προσώπου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις ζυμώσεις να ξεκινούν πρακτικά σήμερα, αλλά να εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια του Ιουνίου.
Διαβάστε: Κομισιόν : Άρχισε η μάχη για το διάδοχο του Μπαρόζο