ΚΕΠΕ: Ως και ο καταστροφολόγος Ρουμπινί άλλαξε γνώμη για την Ελλάδα

"Η ιδιαιτέρως θετική πορεία της Ελληνικής Οικονομίας σε δημοσιονομικό επίπεδο και σε επίπεδο ορισμένων μακροοικονομικών μεγεθών, διέψευσε και τους πλέον απαισιόδοξους", αναφέρεται στο μηνιαίο δελτίο ανάλυσης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

"Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και ο γνωστός "καταστροφολόγος" καθηγητής του Πανεπιστημίου Stern, Ν. Roubini άλλαξε γνώμη για την πορεία της Ελλάδας! Πιο συγκεκριμένα, στο Συνέδριο SALT στο Las Vegas δήλωσε ότι: "το σενάριο Grexit δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί"", αναφέρει στην ανάλυση ο Αθανάσιος Χαρέμης, βοηθός Έρευνας ΚΕΠΕ, υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πειραιώς.

"Η ανεργία, μετά από τη φάση σταθεροποίησης που παρουσίασε στα τέλη του 2013, δείχνει να έχει περάσει σε φάση αποκλιμάκωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πτωτική αναμένεται να είναι η εξέλιξη της ανεργίας στην Ελλάδα, στο 26% το 2014 και στο 24% το 2015. Επίσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο ∆ημοσιονομικής Στρατηγικής 2015- 2018, η ανεργία προβλέπεται να αποκλιμακωθεί στο 15,9% το 2018", αναφέρει η ανάλυση και προσθέτει ότι "το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, διατηρείται σε επίπεδα προ Μνημονίου (Μαρτίου 2010) στις 477 μονάδες βάσης, αντικατοπτρίζοντας τις θετικές προσδοκίες των διεθνών επενδυτών για την Ελλάδα, ιδίως μετά και την απόλυτα επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αν και τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί οριακά, ενδεχομένως λόγω αβεβαιότητας των επενδυτών, εν όψει των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Σαφώς όμως η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τους κινδύνους του Grexit, όταν τον Μάιο του 2012 το spread βρισκόταν στο εξωπραγματικό επίπεδο των 2.980,6 μονάδων βάσης".

Για την τουριστική κίνηση για το 2014, αυτή εκτιμάται υψηλότερη συγκριτικά με το 2013, με τους στόχους του ΣΕΤΕ για 18,5 εκατ. επισκέπτες και έσοδα ύψους 13 δισ. ευρώ να είναι εφικτοί. Πιο συγκεκριμένα, για το πρώτο 4μηνο του 2014, ο αριθμός των τουριστών με έκτακτες πτήσεις αυξήθηκε κατά 28,3% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 18,7% το 2013, ο αριθμός των τουριστών παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση στους 20,1 εκατ., ενώ και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν σημαντικά κατά 16,4% το 2013, ανερχόμενες στα 12,2 δισ. ευρώ.