Μάζεψαν την εγκύκλιο που προκάλεσε ξεπούλημα στα ελληνικά ομόλογα

Στην ανάκληση της φορολογικής εγκυκλίου που προκάλεσε τις μαζικές πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Οικονομικών.

Στην σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως η εγκύκλιος 1117 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αναφέρεται στη διαδικασία δήλωσης του φόρου υπεραξίας από μεταβιβάσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές, ανακαλείται.

Σημειώνεται πως το επιτόκιο του 10ετους ελληνικού ομολόγου βρέθηκε χθες στο 6,84%.

Χθες ισχυρότατες πιέσεις δέχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα και αποδόθηκαν σε φορολογικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, κυκλοφόρησε μεταφρασμένη στα αγγλικά στο Χρηματιστήριο της Γερμανίας η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη (1117/25.04.2014) με την οποία επιβάλλεται αναδρομικός φόρος, από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2014, στους ξένους κατόχους ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, ο φόρος που κυμαίνεται από 20% για φυσικά πρόσωπα και φθάνει το 33% για τα νομικά θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 25η Ιουνίου. Η εγκύκλιος ορίζει ότι οι επενδυτές του εξωτερικού, που δικαιούνται απαλλαγής του φόρου, θα πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να απαλλαγούν από τη φορολόγηση.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε χθες πως δεν πρόκειται για αναδρομική φορολόγηση, αλλά για υπεραξίες που φορολογούνται με τις παλιές διατάξεις νόμου του 2012, ωστόσο λίγες ώρες μετά η εγκύκλιος ανακλήθηκε.

Το παρασκήνιο

Η επίμαχη εγκύκλιος υπεγράφη στις 25 Απριλίου και έδωσε την εντύπωση ότι θα φορολογούνται αναδρομικά τα ομόλογα από 25 Ιουνίου. Χθες, Πέμπτη, πέρασε μεταφρασμένη  στα αποθετήρια και οι διαχειριστές είδαν ξαφνικά αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς των ελληνικών ομολόγων. Έτσι ξεκίνησαν οι πωλήσεις και το spread εκτινάθηκε 50 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες καμπανάκι σήμανε όταν η merrill lynch έδωσε εντολή πώλησης για 90 εκατ. ευρώ σε όλο το φάσμα των ελληνικών ομολόγων.

Όταν η κυβέρνηση κατάλαβε τι συμβαίνει προσπάθησε να διαχειριστεί το θέμα, ωστόσο τελικά μετά από εκτιμήσεις ότι οι διαχειριστές δεν καθησυχάζονται, η εγκύκλιος ακυρώθηκε. Η ανάκληση μάλιστα έγινε τα μεσάνυχτα.

Αυτό σημαίνει ότι τα αποθετήρια διεθνώς θα βγάλουν τη σήμανση φορολόγησης από τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου.