Ιαπωνικός οίκος αναβάθμισε την ελληνική οικονομία

Σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από σε B- από CC προέβη ο ιαπωνικός οίκος αξιολογήσεων R&I, διατηρώντας σταθερό το outlook, καθώς όπως υπογραμμίζει η ελληνική οικονομία εξέρχεται από την πολυετή κρίση. 

Σύμφωνα με την έκθεση της R&I, με τη δημοσιονομική εξυγίανση να εξελίσσεται ως είχε προγραμματιστεί, η ελληνική οικονομία κατάφερε να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα. 

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, ο οίκος επισημαίνει πως παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα αλλά η άρρηκτη διασύνδεσή του με το ΑΕΠ σημαίνει πως τα ποσοστά χρέους θα αρχίσουν να υποχωρούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια σε συνδυασμό με την βελτίωση τω δημοσιονομικών και καθώς η αύξηση του ΑΕΠ θα επιταχύνεται. 

Δεδομένης της βελτίωσης των χρηματοδοτικών συνθηκών, η ικανότητα αποπληρωμής χρέους της ελληνικής κυβέρνησης έχει αρχίσει να ανακάμπτει από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, υποστηρίζει ο οίκος. 

Υπογραμμίζει ωστόσο πως η εγχώρια οικονομία έχει πληγεί από τις προσπάθειες λιτότητας και η ανάκαμψη ενδέχεται να παραμείνει αδύναμη. Σε κάθε περίπτωση όμως ο οίκος εκτιμά πως καθώς επιταχύνεται η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι πιθανότητες μιας νέας ύφεσης η χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλές, και ως εκ τούτου διατηρεί σταθερές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Προβλέπει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2014 τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 0-1%.