Στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, τονίζοντας από το βήμα της Υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ότι η προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδας θα διευκολυνόταν σε μεγάλο βαθμό αν οι αγορές θεωρούσαν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα οι δύο κύριες αιτίες της κρίσης, που είναι τα δίδυμα ελλείμματα - δηλαδή το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών-πλέον έχουν εξαλειφθεί. «Το 2009 ήταν γύρω στο 15% του ΑΕΠ και τώρα έχουν σχεδόν μηδενιστεί», τόνισε.
Ο υπουργός Οικονομικών ανάφερε πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συνεχίζονται απαρέγκλιτα κάνουν την οικονομία πιο ευέλικτη και διευκολύνουν τη μετατόπιση των πόρων από μη εμπορεύσιμους κλάδους σε εμπορεύσιμους. Υποστήριξε δε πως η μετάβαση της Ελλάδας στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο αντιμετωπίζει δύο εμπόδια, την έλλειψη ρευστότητας και το ύψος του ελλείμματος. «Τα δύο αίτια τους χρέους, που είναι τα δίδυμα ελλείμματα έχουν αντιμετωπιστεί. Το παρελθόν, όμως, μένει», είπε ο κ. Στουρνάρας.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα διευκολυνόταν σε μεγάλο βαθμό αν οι αγορές θεωρούσαν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και προσέθεσε πως ήδη από το Νοεμβρίο 2012 οι εταίροι της Ελλάδας στο Eurogroup δεσμεύθηκαν ότι εφόσον επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους.
«Η Eurostat επιβεβαίωσε τον Απρίλιο ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα και το Eurogroup, τη Δευτέρα, επαναβεβαίωσε τους σαφείς όρους την προηγούμενης απόφαση. Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα γίνει μετά την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας και τα stress test των τραπεζών από την ΕΚΤ», είπε για το θέμα ο κ. Στουρνάρας.
Τέλος, ο υπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα «αργά και προσεκτικά» επιστρέφει στις αγορές, είτε για τη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους, είτε για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, είτε μέσω μεγάλων επιχειρήσεων.