Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους να ανοίξει από την Ευρωζώνη τα Χριστούγεννα.
Αν και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, παρέπεμψε χθες στην επομένη αξιολόγηση της τρόικας και στα αποτελέσματα των τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τα δεδομένα που απαιτούνται για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, ωστόσο καλά ενημερωμένες πηγές ανάφεραν πως εάν πρώτα δεν υπάρξουν τελικές αποφάσεις για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τη διετία 2015 -2016, αλλά και οριστικά στοιχεία για την πιθανή δανειακή βοήθεια που θα χρειασθεί η χώρα, τελεσίδικη συζήτηση για το χρέος δεν μπορεί να γίνει.
Στο πλαίσιο αυτό και το ΔΝΤ κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το θέμα καθώς δεν θα ήθελε να έλθει σε ρήξη με τη ζώνη του ευρώ πριν ξεκαθαρίσει το ζήτημα των χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού προγράμματος και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού μέχρι τα τέλη του 2016. Σε κάθε περίπτωση το Ταμείο εξακολουθεί να θεωρεί πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο , διατηρώντας αποστάσεις από τους Ευρωπαίους που έχουν αλλάξει την φρασεολογία τους για το θέμα αυτό , υποστηρίζοντας άλλοι ανοικτά , άλλοι συγκεκαλυμμένα πως δεν τίθεται δέμα βιωσιμότητας του χρέους.
Πάντως, ήδη από χθες διεθνείς αναλυτές έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την βούληση της ζώνης του ευρώ να τηρήσει την απόφαση-υπόσχεση του Νοεμβρίου 2012 για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η ελληνική πλευρά κρατά ουδέτερη στάση και αναμένει το φθινόπωρο και το πόρισμα της ΕΚΤ με το οποίο θα οριστικοποιηθεί το ποσό που θα πρέπει να παραμείνει στο ΤΧΣ για να καλυφθούν οι ανάγκες των τραπεζών. Το ποσό αυτό θα κρίνει εν τέλει το εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη δανειακή βοήθεια από τη ζώνη του ευρώ ή όχι και θα διαμορφώσει αντίστοιχα τα επίπεδα του χρέους έως το 2022.