Στο Παρίσι θα βρίσκεται την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες της Υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Ο κ. Στουρνάρας θα μεταβεί στο Παρίσι από τις Βρυξέλλες όπου τη Δευτέρα θα μετέχει στο Eurogroup και την Τρίτη θα προεδρεύσει του Ecofin.
Η σύνοδος το ΟΟΣΑ έχει ως θέμα "Προσαρμοστικές οικονομίες και κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς: Ενισχύοντας τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη" και την προεδρεία ασκεί φέτος η Ιαπωνία.
Σχεδόν έξι χρόνια μετά την έναρξη της χειρότερης οικονομικής κρίσης από το 1929, ορισμένες από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας ανάπτυξης όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, οι πιστώσεις και η απασχόληση δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί.
Στο επίκεντρο της συνόδου θα βρεθεί η αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων, μέσα από τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας, αλλά και η διασφάλιση πιο αποτελεσματικής παροχής δημόσιων υπηρεσιών.
Ακόμη, θα εξετασθούν οι μακροπρόθεσμες τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας, οι δημογραφικές πιέσεις και η κλιματική αλλαγή. Σίγουρα στο επίκεντρο θα βρεθεί η Ουκρανία και οι γεωπολιτικές εντάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ κ. Ανχέλ Γκουρία και ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού Ριντάρο Ταμάκι θα παρουσιάσουν την Τρίτη την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (Economic Outlook).
"Στο Eurogroup θα ζητήσω να ξεκινήσει επίσημα η συζήτηση για το χρέος. Το Euro Working Group θα αναλάβει να επεξεργαστεί όλες τις προτάσεις σε τεχνικό επίπεδο. Η διαπραγμάτευση θα κρατήσει τουλάχιστον έως το φθινόπωρο και η λύση που θα δοθεί θα είναι οριστική", λέει στην εφημερίδα Real News ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών οριοθετεί το "κλείδωμα" της συμφωνίας για τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, όταν θα ολοκληρωθούν τα stress tests των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα πάρει σάρκα και οστά ο μηχανισμός για την τραπεζική ενοποίηση, ο περίφημος SSM.
Στο Eurogroup της Δευτέρας δε θα συζητηθεί ούτε καν ένα περίγραμμα λύσης για την απομείωση του δυσθεώρητου ελληνικού χρέους, αφού η προσέγγιση αναμένεται να είναι καθαρά πολιτική.
Ωστόσο, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών (EWG) φαίνεται ότι έχουν εδώ και καιρό αρχίσει να συζητούν τα εναλλακτικά σενάρια, τα οποία με μαθηματική βεβαιότητα θα μπουν στη διελκυστίνδα της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιχειρήσει την κορυφαία σύγκρουση, εμμένοντας στο "κούρεμα" των κρατικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους τα κράτη-μέλη, ενώ οι χώρες του Eurogroup θα προκρίνουν το συνδυασμό μιας γενναίας επιμήκυνσης για 50 χρόνια, με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων, ώστε να μην αυξήσουν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους.
Όταν ερωτάται ο κ. Στουρνάρας για την κόντρα Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ, απαντά: "Εμείς, πάντως, έχουμε τις δικές μας θέσεις, τις οποίες έχει επεξεργαστεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους".
"Βλέπω την αλλαγή αντιμετώπισης. Έπαψα να είμαι το "μαύρο πρόβατο" στο Eurogroup. Τα καταφέραμε στις δύσκολες ώρες. Τα αποτελέσματα θα φανούν στην κοινωνία με μία χρονική υστέρηση, αλλά θα φανούν", τόνισε.