Εγκρίθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 535 ψήφους υπέρ, 119 κατά και 9 αποχές, η Πρόταση Κανονισμού για τη Χρηματοοικονομική Ευθύνη σε περιπτώσεις διαιτητικής επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτών και κρατών-μελών, στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών στις οποίες η Ένωση είναι μέλος.
Ο Κανονισμός προβλέπει την διαδικασία καθορισμού του οργάνου που θα ενεργήσει ως εναγόμενος σε μια διαιτητική διαδικασία όταν το αντικείμενο αυτής είναι διάταξη του δικαίου της ένωσης ή του κράτους μέλους, τη μέθοδο κατανομής του κόστους μετά από μια διαιτητική απόφαση μεταξύ των κρατών μελών και της Ένωσης. Στόχος της συμφωνίας είναι η αποτελεσματικότερη προάσπιση των συμφερόντων τόσο της Ένωσης όσο και των κρατών μελών.
Ο Κανονισμός είναι σημαντικός για την Ελλάδα, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, διότι προβλέπει τη δημιουργία κοινών ομάδων υπεράσπισης των συμφερόντων της Ένωσης και των κρατών μελών στο πλαίσιο διεθνών διαιτησιών και τη νομική υποστήριξη των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν διεθνείς διαιτησίες από τις υπηρεσίες της Επιτροπής.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της Πρότασης Κανονισμού, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
“Οι επίμονες και μεθοδικές προσπάθειες της Ελληνικής Προεδρίας αποδίδουν χειροπιαστά αποτελέσματα. Παρά το περιορισμένο χρονικό διάστημα που είχαμε στην διάθεσή μας, εξαιτίας των ευρωεκλογών, ολοκληρώσαμε με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη σχετική πρόταση με συντριπτική πλειοψηφία. Οι συζητήσεις για τον Κανονισμό Χρηματοοικονομικής Ευθύνης ήταν σε εκκρεμότητα δύο και πλέον χρόνια. Ωστόσο η Ελληνική Προεδρία με τις συζητήσεις που έγιναν στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Εμπορίου στην Αθήνα αλλά και με διμερείς παρεμβάσεις συνέβαλλε στην άρση των επιφυλάξεων και στην επίτευξη συμφωνίας”.