"Βλέπουμε επιτέλους για πρώτη φορά θετική ανάπτυξη" στην Ελλάδα, δήλωσε χθες το βράδυ στην Ουάσιγκτον, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι "επιστρέφει η εμπιστοσύνη" των αγορών για τη χώρα μας και ότι "κάτι καλό γίνεται".
Μιλώντας στο πλαίσιο της Eαρινής Sυνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν χθες, η επικεφαλής του Ταμείου τόνισε, επίσης, ότι "έγιναν σημαντικά βήματα" και ότι "οι άμεσες επενδύσεις θα επιστρέψουν στην Ελλάδα".
"Μοιράζομαι την ανησυχία του ελληνικού λαού, διότι γνωρίζω τα στοιχεία για την ανεργία και γνωρίζω ότι έχει ειδικότερα επιπτώσεις στη νεολαία, σ' αυτούς που σπούδασαν και βρίσκονται αντιμέτωποι με το τείχος της ανεργίας" είπε η κ. Λαγκάρντ.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει να δηλώσει "κάτι ελπιδοφόρο για τον απλό Έλληνα πολίτη" υπογράμμισε συγκεκριμένα:
"Βλέπουμε μερική βελτίωση, βλέπουμε επιτέλους για πρώτη φορά θετική ανάπτυξη. Αυτοί οι αριθμοί είναι πλέον θετικοί. Βλέπουμε τις εξαγωγές από την Ελλάδα να κινούνται επιτέλους προς τη σωστή κατεύθυνση, βλέπουμε μία πολύ περήφανη χώρα επιτέλους να δανείζεται από τις αγορές σε όχι εξαιρετικά, αλλά σε κάθε περίπτωση, πολύ καλά επιτόκια. Και με πολύ μεγάλη ανταπόκριση.
Έτσι, η ελπίδα μου είναι ότι επιστρέφει η εμπιστοσύνη ως αποτέλεσμα αυτών των γεγονότων, καθώς επιστρέφει θα αυξηθούν και οι επενδύσεις. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και οι επενδυτές θα την θεωρήσουν ως ένα μέρος που αξίζει να βάλουν τα χρήματά τους, τις επενδύσεις τους και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Επίσης, πιστεύω ότι μερικές από τις διαφορετικές μεταρρυθμίσεις θα αποφέρουν αποτελέσματα. Γνωρίζω ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος του Προγράμματος. Ελπίζω πραγματικά ότι αυτό θα συνεχίσει να βελτιώνεται και δεν θα φαίνεται μόνο στα στοιχεία που αφορούν την ανάπτυξη, τις εξαγωγές και τα οικονομικά, αλλά επίσης και στους αριθμούς των ανθρώπων που βρίσκουν δουλειά στην ελληνική αγορά."
Η ίδια ξεκαθάρισε ότι "το ταξίδι για την Ελλάδα δεν έχει τελειώσει, υπάρχουν ακόμα και άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν και πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει στην πορεία. Το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν σε θέση να επιστρέψει στις αγορές και στο πλαίσιο που το έκανε, είναι σαφώς με μία ένδειξη ότι κάτι καλό γίνεται."