“Η επιστροφή της Ελλάδας στη διεθνή αγορά ομολόγων βοηθά στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της και αναδεικνύει το μέγεθος της της δημοσιονομικής και οικονομικής της προσαρμογής υπό το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ”, υπογραμμίζει σε έκθεσή του αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σημειώνοντας ωστόσο ότι παραμένουν ακόμα πολιτικοί και οικονομικοί κίνδυνοι, ενώ δεν είναι ακόμα σαφές το κατά πόσον η επιστροφή στις αγορές θα είναι βιώσιμη.
Οι αναλυτές του οίκου Fitch εκτιμούν πως τα 3 δισ. ευρώ που άντλησε η Ελλάδα από τις αγορές θα ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση της χώρας μας, ενώ ως κύριο μέτρο της αυξημένης ικανότητας της Ελλάδας να πληρώσει χωρίς εξωτερική βοήθεια χαρακτηρίζεται η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος ένα χρόνο νωρίτερα από τις προβλέψεις.
Μάλιστα, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ το 2014 χαρακτηρίζεται εφικτός στόχος, ενώ οι αναλυτές του διεθνούς οίκου αξιολόγησης περιμένουν επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τη χώρα μας το 2014, σε ποσοστό γύρω στο 0,5%.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η επιτυχία της έκδοσης ομολόγου “δεν εγγυάται ότι η Ελλάδα θα έχει πετύχει μία βιώσιμη επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, αργότερα το 2014”, ενώ ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και ο κίνδυνος της “μεταρρυθμιστικής κόπωσης”, δεδομένης και της μικρής κυβερνητικής πλειοψηφίας, είναι ορατός.