Με θετικά λόγια αναφέρεται στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, η Goldman Sachs, που ήταν άλλωστε και εκ των αναδόχων της έκδοσης πενταετούς ομολόγου.
Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Goldman Sachs, η Ελλάδα σταδιακά βγαίνει από τη βαθιά ύφεση, καθώς το πρωτογενές έλλειμμα έχει μετατραπεί σε πρωτογενές πλεόνασμα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει εξαλειφθεί, το εργασιακό κόστος είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ υπάρχουν στοιχεία μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και την αγορά προϊόντων.
“Επομένως, η προοπτική για την ελληνική οικονομία αρχίζει να αντιστρέφεται. Οι επενδυτές αναμένουν μετρίως θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης”, τονίζει η Goldman Sachs.
Στην ανάλυση γίνεται αναφορά και στο θέμα του χρέους, που μπορεί να αυξάνεται ως λόγος προς το ΑΕΠ της χώρας, όμως οι πληρωμές τόκων έχουν μειωθεί σε τέτοιο επίπεδο, ώστε το μέσο κόστος δανεισμού να παραμένει σε επίπεδα γύρω στο 4 με 4,5% του ΑΕΠ, ενώ μέχρι το 2016 το 80% του χρέους θα διακρατείται από κράτη. Επιπλέον, υπάρχει και η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, και με όλα αυτά “καθίσταται όλο και πιο σαφές ότι η πιθανότητα στάσης πληρωμών στα κυβερνητικά ομόλογα υπό το διεθνές Δίκαιο είναι χαμηλή και βαίνει μειούμενη”.
Επιπλέον, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η κυβέρνηση έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της δείχνοντας προθυμία να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες, αν και όχι δημοφιλείς, έχουν ενισχύσει τις προοπτικές ανάκαμψης της χώρας.
Και η ανάλυση καταλήγει ως εξής: “Αν και τα επίπεδα χρέους της Ελλάδας είναι ακόμα υψηλά, η πιθανότητα μίας άτακτης χρεοκοπίας έχει υποχωρήσει”.