Νέες συστάσεις για την αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αναμένεται να διατυπώσει σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ κατά την παρουσίαση των εαρινών προβλέψεων του Ταμείου για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook).
Οι συστάσεις του Γάλλου οικονομολόγου συμπίπτουν χρονικά με τη δημόσια συζήτηση για ενεργοποίηση και νέων μη συμβατικών εργαλείων νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που διαφάνηκε χθες από τις δημόσιες τοποθετήσεις μελών της ΕΚΤ.
Στοιχεία πουν παρουσίασε προ ημερών η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στο Johns Hopkins University στην Ουάσιγκτον καταδεικνύουν πως οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν επωμιστεί κατά 75% το βάρος της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας από το 2009 έως και σήμερα.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την αυξημένη μεταβλητότητα στις αναδυόμενες αγορές και την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων θα πρέπει στις αναπτυγμένες οικονομίες να δοθεί βάρος στην αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
Το ΔΝΤ θεωρεί πως ειδικά στην Ευρωζώνη, όπου το αδύναμο οικονομικό περιβάλλον επιδεινώνεται από την υψηλή ανεργία και τα μεγάλα δημόσια χρέη, η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να παραμείνει διευκολυντική, δεδομένου ότι θα πρέπει να συνεχισθεί η δημοσιονομική εξυγίανση (π.χ. στη Γαλλία). Το Ταμείο φαίνεται να ανησυχεί για ενδεχόμενη επιβράδυνση των εισροών κεφαλαίων στη ζώνη του ευρώ, αλλά και για το γεγονός ότι ο οικονομικός κατακερματισμός παραμένει εμπόδιο στην αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
Τέλος, ανησυχίες από την πλευρά του Ταμείου εκφράζονται και για τις πιστωτικές συνθήκες στη ζώνη του ευρώ, καθώς ο τραπεζικός δανεισμός εκτιμάται πως θα παραμείνει σφιχτός επηρεαζόμενος από το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και την χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών.