Στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, μπορεί οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης να ήταν επιφυλακτικοί στις αρχές του έτους όταν η κυβέρνηση είχε εκφράσει την πρόθεση να βγει στις αγορές μέσα στο 2014, ωστόσο σήμερα δεν υπάρχει καμία επιφύλαξη, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Αντίθετα, πιστεύoυν ότι η χρονική συγκυρία είναι καλή κι αυτό προκύπτει από την αποκλιμάκωση των επιτοκίων στο νότο της Ευρωζώνης.
Η Ελλάδα είναι σήμερα, μαζί με την Κύπρο, οι μόνες χώρες που βρίσκονται εκτός αγορών, μετά τις απολύτως επιτυχημένες εξόδους των άλλων μνημονιακών χωρών, δηλαδή της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Η θετική πλέον στάση των Βρυξελλών στο θέμα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές οφείλεται, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, σε δύο σημαντικούς λόγους. Ο πρώτος ήταν η πρόσφατη εντυπωσιακή έξοδος στις διεθνείς κεφαλαιαγορές των δύο συστημικών τραπεζών, δηλαδή της Πειραιώς και της ALPHA, οι οποίες όχι μόνο βρήκαν τα ποσά που ζητούσαν, αλλά η συνολική προσφορά ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Αφού τα κατάφεραν οι τράπεζες, δεν υπάρχει λόγος να μην τα καταφέρει και η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνουν στη βελγική πρωτεύουσα. Ο δεύτερος λόγος αλλαγής του κλίματος ήταν η επιβεβαίωση από την Τρόικα του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και μάλιστα το γεγονός ότι το μέγεθός του ξεπέρασε τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις.
Μάλιστα, στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι η θετική αυτή δυναμική υπέρ της Ελλάδας στις αγορές θα ενισχυθεί περαιτέρω μετά τη δημοσιοποίηση των οριστικών δημοσιονομικών επιδόσεων του 2013 από τη Eurostat στις 23 Aπριλίου και φυσικά πολύ περισσότερο όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.