Ζανιάς: Η νέα ανάπτυξη στη χώρα θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα

Η διαμόρφωση των προτεραιοτήτων και των δομών του νέου ΕΣΠΑ έχει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτή την συγκυρία, καθώς μετά την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία επιτυγχάνεται αυτόν τον καιρό, περνάμε στην φάση της νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας και τα ποσά τα οποία έχουν συμφωνηθεί για το νέο ΕΣΠΑ είναι πολύ σημαντικά για την ενίσχυση αυτής της πορείας, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας στην Ημερίδα “Διαβούλευση για το Επιχειρηματικό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία”.

Στη διαδικασία αυτή, ανέφερε ο κ. Ζανιάς, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αν και το ΕΣΠΑ αποτελεί δημόσιους πόρους, πρέπει να γίνει κατανοητό πως η νέα ανάπτυξη στη χώρα θα προκύψει από τον ιδιωτικό τομέα. Γι' αυτό και η διαμόρφωση του νέου ΕΣΠΑ πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να οδηγεί σε πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα από τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, με δεδομένο πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι η ανεργία και πως τη μεγαλύτερη πηγή απασχόλησης αποτελούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι τελευταίες πρέπει να ενισχυθούν ιδιαίτερα σε σχέση με τα διαρθρωτικά μειονεκτήματα τα οποία έχουν, όπως τις δυσκολίες πρόσβασης στην χρηματοδότηση.

Όπως σημείωσε ο κ. Ζανιάς, η παρατεταμένη ύφεση των τελευταίων ετών οδήγησε σε σημαντική αναδιάρθρωση τον εταιρικό τομέα, με το μερίδιο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να περιορίζεται στο 1/3 το 2012 από, το 1/2 το 2007. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα συγκυρίας της ΕΤΕ, ο κύκλος εργασιών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει περιοριστεί κατά 50% την τελευταία εξαετία, με το ποσοστό αυτό να αγγίζει ακόμα και το 90% για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μέχρι 100.000 ευρώ.

Υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως τα χρηματοοικονομικά εργαλεία του ΕΣΠΑ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων σε επιχειρήσεις που θα έχουν κριθεί με αυστηρά πιστωτικά κριτήρια βιώσιμες, ενώ τόνισε πως είναι σημαντικό οι ενισχύσεις μέσω ΕΣΠΑ να εστιάσουν στην προώθηση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς αυτοί είναι οι δύο άξονες που παρέχουν εχέγγυα λειτουργικής ανάπτυξης.