Ταξίδι στο ΔΝΤ για διαπραγμάτευση και έξοδο στις αγορές

Στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην Ουάσιγκτον, θα βρεθούν την επόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, Πάνος Τσακλόγλου, και η Γενική Γραμματέας του υπουργείου, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να έχουν επαφές με την ηγεσία του Ταμείου.

Στις συναντήσεις αυτές, αναμένεται να εξετασθεί σε προκαταρκτικό επίπεδο το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και οι παρεμβάσεις, που θα πρέπει να υπάρξουν, προκειμένου οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος να είναι πλήρως καλυμμένες σε βάθος διετίας.

Στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, που θα διεξαχθεί στο τριήμερο 11- 13 Απριλίου, οι κ.κ. Τσακλόγλου και Παπακωνσταντίνου - χωρίς την παρουσία κάποιου εκ των αρμόδιων υπουργών - θα έχουν συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και με τις διοικήσεις επενδυτικών τραπεζών και οίκων αξιολόγησης. Η παρουσία των δύο στελεχών στην Ουάσιγκτον συνδέεται και με την προσπάθεια της Ελλάδας για δανεισμό έως και 5 δισ. ευρώ μέσω τριετών και πενταετών ομολόγων.

Σε κάθε περίπτωση, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει προχωρήσει στην τεχνική προετοιμασία για την έκδοση των εν λόγω ομολόγων και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στ. Παπαδόπουλος, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με επενδυτές. Η έκδοση των ομολόγων θα επαναδημιουργήσει μια πλήρη καμπύλη επιτοκίων και θα μειώσει περαιτέρω τις τιμές των ελληνικών 10ετών ομολόγων.