Στουρνάρας: Ναι, θα βγούμε στις αγορές μέχρι τον Ιούνιο

Την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014 (το Μάιο ή τουν Ιούνιο) επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την πρώτη ημέρα εργασιών του άτυπου Ecofin, ωστόσο διέψευσε δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο εγκρίθηκε σήμερα στο Eurogroup ο κυβερνητικός σχεδιασμός για έκδοση τριετών ή πενταετών ομολόγων αξίας 4-5 δισ. ευρώ σε δύο εκδόσεις ομολόγων εντός του 2014.

Διαβάστε: Wall Street Journal: Η Ελλάδα ετοιμάζει επιστροφή στις αγορές

“Θα κάνουμε το πρώτο εξάμηνο μια προσπάθεια με μικρές εκδόσεις”, ανέφερε ο υπουργός, σημειώνοντας πως τα ποσά που θα εισρεύσουν από το συγκεκριμένο δανεισμό, σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα, την άντληση χρηματοδότησης μέσω repos από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και τη δόση, θα καλύψουν πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το επόμενο δωδεκάμηνο, δίνοντας τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να εκταμιεύσει και τις δικές του δόσεις μέσα στον Απρίλιο.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα “ανακούφιση για όλους” και τη συνεργασία με τους εκπροσώπους των δανειστών ως “πολύ καλή”.

Ερωτηθείς για τα 6 συν 6 προαπαιτούμενα, βάσει των οποίων θα εκταμιευθεί κάθε μια από τις “μικρές” δόσεις του 1 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι “για τη μεγάλη δόση (σ.σ. 6,3 δισ. ευρώ), προαπαιτούμενα ήταν όσα ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο. Για τις δύο υποδόσεις, θα υπάρξουν έξι και έξι προαπαιτούμενα ορόσημα, που θα επιλέξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Μνημόνιο. Δεν ξέρω να σας πω ακριβώς ποια θα είναι τα ορόσημα, είναι δουλειά της Κομισιόν”.

Διαβάστε ακόμα: Στα τρία σπάει η δόση - Δύσκολο καλοκαίρι για την Κυβέρνηση