“Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο από το 2009. Μετά από τέσσερα χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής και δομικών μεταρρυθμίσεων, η ελληνική οικονομία αρχίζει να δείχνει τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια ανάκτησης της ισορροπίας και ανάκαμψης. Η Ελλάδα τώρα αντιμετωπίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, καθώς αναπτύσσει το νέο της αναπτυξιακό μοντέλο”.
Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Guardian ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας πως η μετατροπή των “δίδυμων ελλειμμάτων” σε πλεονάσματα είναι μία εξέλιξη “άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη οικονομική ιστορία”.
Όπως επισημαίνει, στο δημοσιονομικό μέτωπο η Ελλάδα έχει πετύχει τη μεγαλύτερη προσαρμογή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής ιστορίας, καθώς πάνω από το 85% της προσαρμογής που χρειάζεται για να μειωθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα μέχρι το 2020 έχει ήδη επιτευχθεί.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας έχει ήδη αναστραφεί πλήρως, η εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία αποκαθίσταται, η ανεργία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, ενώ η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014.
Αναφερόμενος στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι με αυτό η Ελλάδα θα εκμεταλλεύεται πλήρως τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα (γεωγραφική θέση, κλίμα, πολιτισμός, πρώτες ύλες, ανθρώπινο δυναμικό) και την αποκατεστημένη της ανταγωνιστικότητα, ενώ τα θεμέλια του νέου μοντέλου θα βασιστούν σε βιώσιμους παράγοντες, όπως οι επενδύσεις, οι εξαγωγές, η καινοτομία, και οι αποκρατικοποιήσεις.
“Παρά τις πρόσφατες επιτυχίες, υπάρχει ακόμα σημαντική προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Η οικονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει αφοσιωμένη στην ανάπτυξη ενός εξωστρεφούς αναπτυξιακού μοντέλου, στη δημοσιονομική πειθαρχία, στις δομικές μεταρρυθμίσεις, στον εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος και σε μία κοινωνική πολιτική με έμφαση σε αυτούς που έχουν ανάγκη”, καταλήγει ο υπουργός.