Wall Street Journal: Η Ελλάδα ετοιμάζει επιστροφή στις αγορές

Την πρώτη έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων από το Μάιο του 2010 σχεδιάζει η Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις τριών ανώτατων αξιωματούχων της Ευρωζώνης που επικαλείται η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχος, η Ελλάδα σκοπεύει να εκδώσει ομόλογα τριών με πέντε ετών μέχρι το τέλος του Ιουνίου και σχεδιάζει να αντλήσει περίπου 4 με 5 δισ. ευρώ από τις χρηματοπιστωτικές αγορές μέχρι το τέλος του χρόνου, εκμεταλλευόμενη τη βελτιωμένη εικόνα των επενδυτών για τις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης.

“Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει ακόμα να προσφύγει στα αποθεματικά που υπάρχουν σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να συγκεντρώσει ακόαμ 1,3 δισ. ευρώ. Σε συνδυασμό με τα έσοδα από την έκδοση ομολόγων, η Αθήνα ελπίζει ότι θα διατηρηθεί πλήρως χρηματοδοτούμενη για τους επόμενους 12 μήνες, καλύπτοντας ένα κενό στη χρηματοδότηση του προγράμματος για το 2014 και ανταποκρινόμενη στους όρους που έχουν τεθεί από τους πιστωτές της”, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε πως ο σχεδιασμός αυτός έχει συζητηθεί τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ αξιωματούχων της Ευρωζώνης, της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και εγκρίθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Έλληνας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως θα ήταν πιθανό να αντληθούν 4 με 5 δισ. ευρώ από δύο εκδόσεις ομολόγων, μία τον Ιούνιο και μία στο δεύτερο μισό του 2014. “Σχεδιάζουμε να αρχίσουμε να αξιοποιούμε τακτικά την αγορά μακροπρόθεσμων ομολόγων, όχι επειδή χρειαζόμαστε απελπισμένα χρήματα, αλλά επειδή αυτό χτίζει το momentum”, σημείωσε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμα: Στα τρία σπάει η δόση - Δύσκολο καλοκαίρι για την Κυβέρνηση