Έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των μικροϊδιοκτητών φωτοβολταϊκών προκαλούν διατάξεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Κυριακής στη Βουλή, εξαιτίας των οποίων, όπως υποστηρίζουν, κινδυνεύουν με οικονομικό αφανισμό, αφού και δεν θα μπορούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους, και θα πρέπει να βάλουν ακόμα περισσότερο το χέρι στην τσέπη, καλούμενοι να πληρώσουν ποσά που δε διαθέτουν.
Με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, που προωθεί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου, μειώνεται η τιμή στην οποία η ΔΕΗ αγοράζει το ρεύμα που παράγουν οι μικροϊδιοκτήτες, την ίδια στιγμή που μία φωτογραφική διάταξη για μονάδες συμπαραγωγής (που στην ουσία ευνοεί μία συγκεκριμένη: Την Αλουμίνιον της Ελλάδος του Ομίλου Μυτιληναίου) προβλέπει ότι η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί όχι επί του συνόλου των εισπράξεων του 2013, όπως για όλους τους υπόλοιπους, αλλά αφού αφαιρεθεί το 50% των τιμολογίων που έχουν πληρωθεί για το φυσικό αέριο.
Με άλλα λόγια, επιλέγεται ξανά να θυσιαστούν οι ήδη πληγέντες μικρομεσαίοι παραγωγοί υπέρ μεγάλων μονάδων, και πιο συγκεκριμένα της Αλουμίνιον.
Διαβάστε: Φωτογραφική διάταξη για Αλουμίνιον εις βάρος των μικροπαραγωγών
Οι μικρομεσαίοι παραγωγοί προχώρησαν την Παρασκευή σε διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες τους απώθησαν, ενώ σημειώθηκαν και μικρής έντασης επεισόδια.
Διαβάστε: Επεισόδια σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μικροϊδιοκτητών
Σε ανακοίνωσή του, ο Θεσσαλικός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Πάρκων καταλογίζει στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος αυθαιρεσίες, προχειρότητα, αλλά και εχθρότητα προς τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών, και καλεί τους βουλευτές να το καταψηφίσουν.
Διαβάστε: ΘΕΣΙΦ: Να αποσυρθούν οι διατάξεις για τα φωτοβολταϊκά
Από την πλευρά του, ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Παραγωγών Ηλεκτρισμού Ελλάδος (ΑΣΠΗ) καλεί τους βουλευτές “να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε να µην µπει στο “ψυγείο” ένας από τους πιο δυναµικούς κλάδους της Ελληνικής οικονοµίας”, οδηγώντας στην οικονοµική καταστροφή εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, και ενώ μένουν στο απυρόβλητο πέντε µεγάλες οικογένειες. Υπογραμμίζει παράλληλα πως 250.000 οικογένειες, κυρίως µικροπαραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, επιβαρύνονται με το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις υπαρκτές στρεβλώσεις της συγκεκριµένης αγοράς, ενώ πρέπει να κατανέµονται τα βάρη και στις πέντε ιδιωτικές µονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας µε φυσικό αέριο, που συνεισφέρουν σηµαντικά στην πρόκληση του ελλείµµατος.
Διαβάστε: Στο βωµό του φυσικού αερίου εξοντώνονται οι Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας