Τις εξαγωγές εντοπίζει ως το κυριότερο πρόβλημα για την Ελλάδα ο έμπειρος Γερμανός οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Center for European Policy Studies στις Βρυξέλλες .
Όπως εκτιμά η κρίση του ευρώ φαίνεται ότι έχει παρέλθει, τα ασφάλιστρα κινδύνου συνεχίζουν να μειώνονται και δυο χώρες, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, έχουν ήδη βγει από το πρόγραμμα προσαρμογής. Μπορούν πλέον να αυτοχρηματοδοτούνται στην αγορά και οι οικονομίες τους άρχισαν πάλι να αναπτύσσονται.
Όπως αναφέρει ο Γερμανός οικονομολόγος για την Ελλάδα: "Το πρόβλημα μπορεί να συνοψιστεί με μια λέξη: εξαγωγές (ή μάλλον μη αύξηση των εξαγωγών)".
Σύμφωνα με όσα υπογραμμίζει: "Στις ειδήσεις στην Ελλάδα κυριαρχεί ότι η κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 πρώτη φορά σε δεκαετίες. Πρόκειται όντως για καμπή. Αλλά μια άλλη, πολύ πιο σημαντική είδηση, έτυχε πολύ μικρότερης προσοχής: η Ελλάδα είχε λιγότερες εξαγωγές το 2013 από το 2012.
Η φτωχή αυτή επίδοση δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί δεδομένου ότι όλες οι άλλες χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης κατέγραψαν αύξηση εξαγωγών. Για παράδειγμα, οι πορτογαλικές εξαγωγές αυξάνονται κατά 5-6% τον χρόνο τα τελευταία χρόνια παρά τις αντίξοες συνθήκες.
Συνεπώς, ούτε η χαμηλή ζήτηση από το εξωτερικό ούτε η έλλειψη χρηματοδότησης αποτελούν αιτίες για την κακή επίδοση της Ελλάδας στις εξαγωγές. Δεν την εξηγεί ούτε η χαμηλή ανταγωνιστικότητα καθώς οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υποχώρησαν περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης με εξαίρεση την Ιρλανδία.
Επομένως η μοναδική εξήγηση για την κακή επίδοση των ελληνικών εξαγωγών πρέπει να είναι ότι η ελληνική οικονομία παραμένει τόσο διαστρεβλωμένη που δεν ανταποκρίθηκε στις αλλαγές".
Όπως σημειώνει στην Ιρλανδία, στην Ισπανία, ακόμη και στην Πορτογαλία, οι εξαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά όταν η εγχώρια οικονομία κατέρρευσε και οι μισθοί αναπροσαρμόστηκαν. Αλλά οι χώρες αυτές ήταν ήδη πιο ευέλικτες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εισήγαγαν σκληρές μεταρρυθμίσεις.
Στην Ελλάδα, αντίθετα, κατά τον Γκρος, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι πολλές διαρθρωτικές αλλαγές που επέβαλε η Τρόικα οδήγησαν σε πραγματική βελτίωση. Αντίθετα, πολλοί δείκτες για την αποτελεσματικότητα με την οποία λειτουργούν η κυβέρνηση και η αγορά έχουν, στην πραγματικότητα, επιδεινωθεί.
Μάλιστα η έλλειψη αύξησης των εξαγωγών έκανε την ύφεση στην Ελλάδα πολύ πιο μακροχρόνια και βαθιά απ' όσο θα ήταν στην αντίθετη περίπτωση. Αν οι ελληνικές εξαγωγές είχαν αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό με τις πορτογαλικές (ή τις ισπανικές), η ύφεση θα είχε ήδη παρέλθει σήμερα.