Στην νομοθέτηση των προαπαιτούμενων δράσεων που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να λάβει εγκαίρως τις δόσεις ύψους 10,6 δισ. ευρώ από Ευρωζώνη και ΔΝΤ προχωρεί η Κυβέρνηση.
Καθώς η εκταμίευση των δόσεων θα γίνει σταδιακά έως τον Μάϊο και θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την εφαρμογή όσων έχουν περιγραφεί στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να κλείσει τα περισσότερα νομοτεχνικά ζητήματα έως το Eurogroup της 1ης Απριλίου προκειμένου να λάβει την έγκριση του συμβουλίου για την εκταμίευση της δόσεως ύψους 8,8 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσει στα τέλη Απριλίου η έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την εκταμίευση δόσεων το ύψος των οποίων θα κυμαίνεται από 1,8 έως 3,6 δισ. ευρώ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να κρίνει πως το ελληνικό πρόγραμμα δεν παρουσιάζει κενό χρηματοδότησης σε βάθος 12μηνου. Το χρηματοδοτικό κενό του 2014 ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ καλύφθηκε με εσωτερικό δανεισμό του Δημοσίου από φορείς που έχουν ταμειακά διαθέσιμα (μέσω repos), με την επαναγορά από τις τράπεζες προνομιούχων μετοχών ύψους 1,7 δισ. ευρώ, αλλά και από ομόλογα που θα εκδοθούν έναντι διαθεσίμων που έχει η Τράπεζα της Ελλάδος (2,4 δισ. ευρώ).
Εξάλλου, μπορεί τρόικα και Κυβέρνηση να συμφώνησαν πως το 2013 η Ελλάδα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ και να συμφωνούν πως σε γενικές γραμμές η επίδοση αυτή θα επαναληφθεί και φέτος, ωστόσο μένει ανοικτό το ζήτημα της καταγραφής πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ το 2015.
Το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει έως τον Μάιο στην Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018, στο οποίο θα προσδιορίζονται οι στόχοι για έσοδα και δαπάνες, ωστόσο μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής πολιτικής της περιόδου αυτής εξαρτάται από τις αποφάσεις της Ευρωζώνης για την εξέλιξη του δημοσίου χρέους που θα ληφθούν στο τέλος του καλοκαιριού.
Συγκεκριμένα, εάν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που κατέχει η Ευρωζώνη με επιμήκυνση των ωριμάνσεων και μείωση των επιτοκίων , η κίνηση αυτή θα περιόριζε αισθητά τις δαπάνες τόκων (για το 2014 αναμένεται να ανέλθουν σε ταμιακή βάση σε περίπου 6 δισ. ευρώ), διευκολύνοντας την καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015.