Παπανδρέου: Να φορολογήσουμε τα χρήματα από φορολογικούς παραδείσους

Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, όντας και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς παίρνει πρωτοβουλία και επαναφέρει το θέμα των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις χώρες-φορολογικούς παραδείσους".

Χαρακτηριστικά, ο κ. Παπανδρέου αναφέρει σε σχετική δήλωσή του:

"Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων της Κομισιόν με τρίτες χώρες, μεταξύ αυτών και με φορολογικούς παραδείσους, για τις καταθέσεις σε αυτούς και τη φορολόγησή τους, είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση".

Η Σοσιαλιστική Διεθνής, από το ξέσπασμα της κρίσης επανέφερε στον διεθνή διάλογο ένα πλαίσιο προτάσεων σχετικά με τη ρύθμιση και τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των φορολογικών παραδείσων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου, η απόφαση αυτή είναι "άτολμη" και μόλις η δεύτερη, από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης που παίρνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με εκείνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, που έχει κοινωνικό χαρακτήρα.

Ο κ. Παπανδρέου τονίζει επίσης:

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό τις κρατούσες ισορροπίες δυνάμεων, δεν επιδεικνύει τη βούληση και την αποφασιστικότητα να κινηθεί με την ταχύτητα που απαιτείται στο ζήτημα αυτό, προκειμένου να εξισορροπηθούν αν μη τι άλλο, οι επιπτώσεις από την ένταση της λιτότητας με την οποία αποφάσισε να αντιμετωπίσει την κρίση".

"Κάθε καθυστέρηση", προσθέτει ο κ. Παπανδρέου, "όχι μόνο δεν θέτει φραγμούς στη φοροδιαφυγή, αλλά στερεί πόρους από τις εθνικές οικονομίες, που θα μπορούσαν να διατεθούν στην παιδεία, την υγεία, την ανάπτυξη, την απασχόληση, ενώ αφήνει τους πολίτες έκθετους στο ενδεχόμενο λήψης και άλλων άδικων μέτρων".

Ολοκληρώνοντας, σημειώνει ότι "δεν υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς φορολογική δικαιοσύνη".