Από το πρωτογενές, στο πλεόνασμα προοπτικής…

Ο πρώτος στόχος επετεύχθη.

Έστω και με σκληρή λιτότητα.

Έστω και με στάση πληρωμών του Δημοσίου προς την αγορά.

Έστω και με την απόλυτη περιοριστική πολιτική, με όποιες συνέπειες σε υγεία και άλλους τομείς. 

Τα καταφέραμε, όμως.

Το "τα καταφέραμε" δεν αναφέρεται στο ότι θα δοθούν τώρα παροχές, αλλά στο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συζήτηση πάνω στην όποια αναδιάρθρωση και τακτοποίηση του δημόσιου χρέους. 
Τώρα, πλέον, υπάρχουν όλες οι συνθήκες για να βρεθεί η κατάλληλη λύση.
Αυτό προσδοκά και η ελληνική πλευρά, που υποστηρίζει ότι - για αυτό ακριβώς το λόγο - δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο. 

Το τι και πώς θα γίνει τελικά, θα φανεί μετά τις ευρωεκλογές. Η χρονική συγκυρία, άλλωστε, έχει επιλεγεί σκόπιμα τόσο από την Αθήνα, όσο και από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Το ζητούμενο, από εδώ και στο εξής, είναι να δοθεί το κατάλληλο όραμα και προοπτική προς τους πολίτες.
Και αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, συνδυαστικά.

Πρώτον, με μεταρρυθμιστικές και αναπτυξιακές πολιτικές, που θα απαλλάξουν την οικονομία από τα βαρίδια των συντεχνιών (η συμφωνία με την τρόικα για τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ είναι προς αυτή την κατεύθυνση, αυτά εφαρμόζει, αλλά σε βάθος τριμήνου), που θα μειώσουν τα φορολογικά βάρη και θα αποκαταστήσουν τη ρευστότητα, μέσω της πλήρους αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Όλα αυτά είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε...
 
...Δεύτερον, το πρωτογενές αυτό πλεόνασμα να είναι μόνιμο, ώστε να επιφέρει καθημερινά βελτίωση στην πραγματική οικονομία, ώστε να φαίνεται ότι πρόκειται πραγματικά για ένα δεδομένο, που βοηθάει στη μεταστροφή της κατάστασης, και όχι ένα ψυχρό δημοσιονομικό στοιχείο. 
Και, επιπλέον, απαιτείται - επιτέλους ! - η συχνή, ακόμα και σε καθημερινή βάση, ενημέρωση των φορολογουμένων για την κατάσταση της οικονομίας και γιατί λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις, με απώτερο σκοπό να δίνεται ένα στίγμα για το πού θέλουμε να φτάσουμε...
 
...να υπάρχει ένα όραμα - με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα - για το πότε φτάνουμε, πού.
 
Πολύ απλά, μετά από την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, να επιτύχουμε και πλεόνασμα... προοπτικής.
 
Καλησπέρα σας.