Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά, βάση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, στα επίμαχα θέματα η συμφωνία έχει ως εξής:
- Δημιουργείται νέα κατηγορία στο γάλα που θα λέγεται “γάλα ημέρας” και θα έχει διάρκεια ζωής δύο μέρες στο ράφι. Στο γάλα χαμηλής παστερίωσης, η χώρα εναρμονίζεται με τα κοινοτικά δεδομένα, δηλαδή θα κυκλοφορεί γάλα που θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο φρέσκο, ανάλογα με τις δυνατότητες παστερίωσης που έχει η βιομηχανία, δηλαδή μέχρι 11 μέρες.
- Σε ό,τι αφορά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, θα συνεχίσουν για μεταβατική περίοδο τριών μηνών να διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Καταργείται ο προσδιορισμός συγκεκριμένου περιθωρίου κέρδους (33%) για τους φαρμακοποιούς, ενώ παραμένει ο προσδιορισμός της ανώτατης τιμής που ορίζεται από τον ΕΟΦ και αναγράφεται στις συσκευασίες. Στόχος της ρύθμισης είναι να μειωθούν οι τιμές μέσω του ανταγωνισμού που θα επέλθει στο επίπεδο της μείωσης του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Η επιτυχία του μέτρου θα εξεταστεί μετά από τρεις μήνες από την τρόικα και έχει συμφωνηθεί ότι, σε περίπτωση που στο μεσοδιάστημα δε μειωθούν οι τιμές, τότε θα επέλθει πλήρης απελευθέρωση, δηλαδή και σε ό,τι αφορά το δίκτυο διανομής. Το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί για το σύστημα παρακολούθησης της πορείας των τιμών.
"Δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, δεν επιτρέπεται μη φαρμακοποιός ιδιοκτήτης, ωστόσο επειδή για τα φάρμακα και τα φαρμακεία υπάρχουν 28 σημεία στην έκθεση του ΟΟΣΑ, αλλάζουν θέματα όπως π.χ. σε σχέση με τα συστεγαζόμενα φαρμακεία", σχολίασε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης .
- Ως προς τα βιβλία, γίνεται διαχωρισμός μεταξύ λογοτεχνικών και μη. Στα μη λογοτεχνικά δε θα ισχύει η ενιαία τιμή και στα λογοτεχνικά η πρώτη έκδοση θα έχει ενιαία τιμή.
- Το ψωμί θα δίνεται με το ζύγι.
Για το λάδι και για το γιαούρτι δεν υπήρξε θέμα από τον ΟΟΣΑ, σχολίασε το ίδιο στέλεχος.