Δεύτερος καλύτερος… πελάτης γερμανικών εξοπλισμών η Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που... στηρίζει τις γερμανικές εξαγωγές οπλικών συστημάτων, οι οποίες έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, όπως προκύπτει από μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) για τις εξαγωγές όπλων ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του SIPRI, για την πενταετία 2009-2013 η Γερμανία παραμένει στην τρίτη θέση των παγκόσμιων εξαγωγέων οπλικών συστημάτων, πίσω από τις ΗΠΑ (29% των διεθνών εξαγωγών) και τη Ρωσία (27%), όμως το ποσοστό της όσον αφορά στις συνολικές εξαγωγές όπλων έχει περιοριστεί κατά 25% σε σχέση με την πενταετία 2004-2008.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 8% των γερμανικών εξαγωγών κατευθύνονται προς τη χώρα μας, ενώ το ίδιο ποσοστό καταλήγει και στο Ισραήλ. Η μόνη χώρα που εισάγει περισσότερα γερμανικά οπλικά συστήματα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες (10%).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Κίνα μπαίνει πλέον δυναμικά στην αγορά οπλικών συστημάτων, και είναι πλέον τέταρτη στη σχετική λίστα, προσπερνώντας τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς κατά την τελευταία πενταετία οι εξαγωγές της αυξήθηκαν κατά 212% σε σχέση με την πενταετία 2004-2008.

Όσο για τους μεγαλύτερους εισαγωγείς οπλικών συστημάτων, η Ινδία είναι πρώτη με διαφορά, καθώς εισάγει το 14% των παγκόσμιων εισαγωγών, και ακολουθούν η Κίνα και το Πακιστάν με 5%, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Νότια Κορέα με 4%.