Διαδοχικές συσκέψεις με τους επικεφαλής της τρόικας θα έχουν σήμερα από τις 10 το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών υπουργοί της Κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαπραγματεύσεις και δεν αποκλείεται να μπουν όλα τα θέματα σε ένα νόμο.
Eκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ ήλθαν στην Αθήνα με το αναθεωρημένο κείμενο του Μνημονίου και όλα τα θέματα τίθενται εξ αρχής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έτσι, σήμερα θα επιχειρηθεί διαπραγμάτευση επί των κειμένων του Μνημονίου, άρθρο προς άρθρο, με βάση τα σχόλια και τις απαντήσεις που έχουν γίνει από την πλευρά των δανειστών.
Οι συζητήσεις δεν αφορούν στα δημοσιονομικά, αλλά στα διαρθρωτικά ζητήματα όπως οι μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ. Οι απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 και οι αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για την Κυβέρνηση και δεν εξετάζονται.
Οι δύο πλευρές επικεντρώνονται σε ζητήματα σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα καταθέσει στην Βουλή η Κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Ενδεικτικά εστιάζουν στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και στο φορολογικό νομοσχέδιο.
Η έγκαιρη ολοκλήρωση της συμφωνίας θα επιτρέψει την εκταμίευση των δόσεων 10,1 δισ. ευρώ από τη ζώνη του ευρώ, αλλά και των δόσεων του ΔΝΤ. Όπως έγινε χθες γνωστό, αν και επισήμως το Ταμείο φέρεται να συζητά την εκταμίευση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην πέμπτη αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος, ωστόσο θα είναι η εισήγηση του Πόουλ Τόμσεν που θα κρίνει το εάν η Ελλάδα θα λάβει στα τέλη Απριλίου 1,8 δισ. ευρώ, 3,6 δισ. ευρώ ή 5,4 δισ. ευρώ από το Ταμείο.