Η τρόικα ξεκινά σήμερα το απόγευμα τις επαφές της με την κυβέρνηση με «όπλο» την ειδική εντολή που έλαβε από το Eurogroup να κλείσει έως τις 16 Μαρτίου τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα.
Καθώς το τοπίο των διαπραγματεύσεων ξεκαθαρίζει, διαφαίνεται πως ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ έχουν βάλει στον «πάγο» τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για διανομή των 800 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σ το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 -το οποίο η κυβέρνηση αποκαλεί κοινωνικό μέρισμα - και αξιώνουν «θρησκευτική» περιστολή δαπανών και το 2014.
Η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προϋποθέτει την επικαιροποίηση του Μνημονίου (Memorandum of Economic and Financial Policies - MEFP) αλλά και τη δρομολόγηση στην Βουλή συγκεκριμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών. Ουσιαστικά η συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και τρόικας για το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών τραπεζών κάλυψε το 70% των ανοικτών θεμάτων της τρέχουσας αξιολόγησης, αλλά αρκετά τα ζητήματα παραμένουν ανοικτά.
ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ συνδέουν το κοινωνικό μέρισμα με τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014, ξεκαθαρίζοντας πως μόνον εάν υπάρξει διασφάλιση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014 θα δοθεί μέρος του περυσινού πλεονάσματος. Ακόμη, έχει αποφασισθεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο να τονίζεται πως ενδεχόμενες δικαστικές αποφάσεις που θα οδηγούν σε δημοσιονομικές αποκλίσεις θα καλυφτούν με ισοδύναμα μέτρα.
Πρόσθετα η τρόικα ζήτησε να υπάρξει «μαξιλάρι» , το οποίο θα προέλθει από περικοπές στις αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων που σχετίζονται με οδοιπορικά και εκτός έδρας αποζημιώσεις. Αυτές θα αποκρυσταλλωθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα προβλέπει πλαφόν για οδοιπορικά και εκτός έδρας αποζημιώσεις. Από το ίδιο υπουργείο η τρόικα ζητά δεσμευτικούς στόχους κινητικότητας συνδεδεμένους με απολύσεις.
Για την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση κυβέρνησης - τρόικας όσον αφορά στην τιμή των βιβλίων, αλλά όχι για το ζήτημα τους γάλακτος. Αγκάθι παραμένει και η κατάργηση των μη ανταποδοτικών χρεώσεων.
Κομβικής σημασίας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι να κλείσουν τα ανοικτή μέτωπα στα εργασιακά. Πέρα από το θέμα των ομαδικών απολύσεων και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, έθεσαν στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ζήτημα αλλαγής του νομού για τις απεργίες, την επέκταση της αναστολής των μισθολογικών ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα και μετά το 2017, αλλά και επαναφορά του θεσμού της ανταπεργίας. Αλλά και για το ασφαλιστικό η τρόικα θέτει ζήτημα προσαρμογών, προειδοποιώντας για την βιωσιμότητα του συστήματος μετά το 2015.
Η τρόικα αναμένεται να απαντήσει θετικά στην κυβερνητική πρόταση για τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο διάθεσης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων εντός των φαρμακείων με πλαφόν στην ανώτατη τιμή, αλλά δεν θα υπαναχωρήσει στο πλαφόν του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής υπερβάσεων (clawback) των φαρμακευτικών δαπανών, το οποίο θέλει να είναι κοντά στα 2 δισ. ευρώ.