Bloomberg: Φοβού τους Έλληνες και… ομόλογα φέροντας

Τους λόγους για τους οποίους η τρόικα αντιτίθεται στο σχέδιο της κυβέρνησης ώστε να βγει η χώρα στις αγορές εντός του 2014 εξηγούν σε άρθρο τους στο Bloomberg οι Νίκος Χρυσολωράς και Μάρκους Μπένσασον, τονίζοντας πως ο φόβος τους είναι ότι η κυβέρνηση θα επαναπαυθεί και θα χαλαρώσει τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις.

Το άρθρο φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο “Beware Greeks Selling Gifts as EU Frets” (Φοβού τους Έλληνες και δώρα φέροντας, καθώς η ΕΕ ανησυχεί).

“Η τρόικα συνειδητοποιεί τώρα ότι όταν η Ελλάδα είχε έλλειμμα 10% και είχαν όλη τη διαπραγματευτική ισχύ, ήταν υπερβολικά επικεντρωμένοι στη λιτότητα, αντί για τις δομικές μεταρρυθμίσεις”, σημειώνει ο αναλυτής της Royal Bank of Scotland Μάικλ Μιχαηλίδης. “Η επιστροφή στις αγορές θα σήμαινε ότι κάποιες από τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις δε θα εφαρμοστούν ποτέ”.

Όπως επισημαίνουν οι αρθρογράφοι, η ισχύς της τρόικας απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά ήδη έχει μειωθεί. “Με την οικονομία έτοιμη να αναδυθεί από μία εξαετή ύφεση,  πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και πρωτογενές πλεόνασμα, ο πρωθυπουργός έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου. Χρειάζεται μόνο να δανειστεί για την αποπληρωμή των 321 δισ. ευρώ του χρέους της χώρας”, αναφέρουν.

Επιπλέον, συνεχίζουν, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους διακρατείται από τους Ευρωπαίους εταίρους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έτσι, ακόμα και αν η τρόικα ανάγκαζε την Ελλάδα να γίνει η πρώτη χώρα που θα κηρύξει στάση πληρωμών για χρέη στην ίδια την κεντρική της τράπεζα, συνεχίζοντας να καθυστερεί την από καιρό καθυστερούμενη δόση, τόσο οι χρηματοπιστωτικές αγορές όσο και οι Έλληνες πολίτες έχουν κάποια προστασία από τις συνέπειες.

Το πρόβλημα της τρόικας είναι ότι ανησυχεί πως η χώρα μπορεί να ξανακυλήσει στις παλιές πρακτικές που πυροδότησαν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, και ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είναι μέσω μίας νέας δανειακής σύμβασης, με αυστηρούς όρους δημοσιονομικής συμμόρφωσης. Ο ίδιος αξιωματούχος επικαλείται ως αρνητικά παραδείγματα για την κυβερνητική προσέγγιση την αποτυχία της χώρας να εφαρμόσει όλες τις συμφωνηθείσες αλλαγές στο Δημόσιο και τη φορολογία, καθώς και την απροθυμία της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τα προτεινόμενα μέτρα για την απελευθέρωση των αγορών για αγαθά και υπηρεσίες.