Η μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για το θέμα της απελευθέρωσης των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα δεν αποτέλεσε έκπληξη. Η συνάντηση Στουρνάρα και Βρούτση με Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17:30, δεν έφερε αποτέλεσμα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο.
Η ελληνική πλευρά επιθυμεί το βέτο για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων να περάσει από τον υπουργό στο ανώτατο συμβούλιο Εργασίας, χωρίς να απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας υποστήριξε ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας φαίνονται να πείθονται ότι το θέμα μπορεί να λυθεί δια της υπηρεσιακής οδού και ζητούν να υπάρξει ρύθμιση και για τις περιπτώσεις που οι ομαδικές απολύσεις πρέπει να εγκριθούν από το νομάρχη.
Στέλεχος του υπουργείου Εργασίας εξέφρασε εξάλλου την αισιοδοξία ότι το ζήτημα των εργοδοτικών εισφορών είναι σε καλό δρόμο. Όπως ανέφερε, το κείμενο που συγγράφεται από κυβέρνηση και τρόικα υιοθετεί για τα θέματα αυτά τις ελληνικές θέσεις.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ επιδιώκουν η μείωση του μη μισθολογικού κόστους να γίνει αποκλειστικά μέσω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% και να μην υπάρξει μείωση της συμμετοχής των εργαζομένων.
Τα σημερινά ραντεβού των εκπροσώπων της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών δεν ολοκληρώθηκαν πάντως, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα νέα συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας φαίνεται απίθανο, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες και για τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, αλλά και για μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από την έκθεση του ΟΟΣΑ.
Αυτό επιβεβαιώνουν άλλωστε και πηγές της Κομισιόν, που δηλώνουν πως οι επικεφαλής της αποστολής της τρόικας θα μεταβούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για το Eurogroup και αμέσως μετά θα επιστρέψουν στην Αθήνα, ενώ το υπόλοιπο κλιμάκιο θα παραμείνει στην Αθήνα και θα συνεχίσει τις τεχνικές συζητήσεις.
Διαβάστε: Και την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα η τρόικα
Παράλληλα, το ΔΝΤ χαλαρώνει τη στάση του στο θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, αποσυνδέοντάς το από την εκταμίευση της δόσης.
Διαβάστε: Λειαίνει τη στάση του το ΔΝΤ στο θέμα των τραπεζών