Για ακόμα μια φορά, το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλει την πλήρη παρακολούθηση κάθε συναλλαγής των φορολογουμένων, υποχρεώνοντας δεκάδες δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, όπως ΔΕΚΟ και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, να διαβιβάζουν στο ΚΕΠΥΟ στοιχεία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος.
Συγκεκριμένα, η απόφαση αυτή αφορά σε:
- τράπεζες, ελληνικές και ξένες εν Ελλάδι,
- χρηματοδοτικά ιδρύματα
- εταιρίες διαχείρισης πιστωτικών καρτών,
- Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ)
- ιδιωτικά σχολεία κάθε βαθμίδας
- ιδιωτικά νοσοκομεία
- δημόσια νοσοκομεία και κλινικές των ταμείων ασφάλισης
- ασφαλιστικές εταιρίες
- ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης
- εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας
- παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας
- εταιρείες ύδρευσης.
Πώς θα γίνει η όλη διαδικασία ;
Για παράδειγμα, οι ασφαλιστικές θα υποχρεούνται να διαβιβάζουν στο ΚΕΠΥΟ σε ηλεκτρονική κατάσταση τις βεβαιώσεις, που χορηγούν στους πελάτες τους για να τύχουν της φοροαπαλλαγής, που προβλέπεται από το νόμο.
Τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης θα διαβιβάζουν, σε ηλεκτρονική κατάσταση, περιεχόμενο των βεβαιώσεων, που χορηγούν στους ασφαλισμένους τους για τις υποχρεωτικές τους εισφορές σε αυτά, καθώς και για τις προαιρετικές τους εισφορές (ΑΦΜ υπόχρεου ασφαλισμένου, ποσό εισφορών που κατέβαλε ο υπόχρεος ή ο εργοδότης του υπέρ αυτού, ημερολογιακό έτος είσπραξης, ΑΜΚΑ υπόχρεου ασφαλισμένου). Στην περίπτωση δε που οι ασφαλισμένοι των ταμείων αυτών είναι μισθωτοί, τα ταμεία θα διαβιβάζουν στο ΚΕΠΥΟ μόνο τα ποσά, που αφορούν στις προαιρετικές εισφορές των ασφαλισμένων σε αυτά. Ακόμη, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστέλλονται και στοιχεία συναλλαγών καρτών πληρωμών εκδοτών εκτός Ελλάδος.
Τα ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης και όλα τα λοιπά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κάθε βαθμίδας (Πανεπιστήμια, Κολλέγια, Παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων, Φροντιστήρια, Σχολές, Εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, Ι.Ι.Ε.Κ., κ.λπ.) με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, θα διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ κατάσταση καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές ανά ημερολογιακό έτος (ΑΦΜ υπόχρεου προς καταβολή, ονοματεπώνυμο υπόχρεου, ποσό καταβληθέντων διδάκτρων και αμοιβών για πρόσθετες παροχές).
Η συχνότητα διαβίβασης όλων των λοιπών στοιχείων είναι ετήσια και ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 28η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους του έτους αναφοράς, ενώ σύμφωνα πάντα με την απόφαση, η ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών θα διατηρεί τα ως άνω στοιχεία για χρονικό διάστημα έξι ετών.