Αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση – Αλλεπάλληλες συσκέψεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε εκτάκτως σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όπου και είχε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Η σύσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε την ώρα που η διαπραγμάτευση με την τρόικα φαίνεται να καταλήγει και πάλι σε αδιέξοδο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει στο Eurogroup “κατ' ελάχιστον” μία θετική δήλωση για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Γιάννης Στουρνάρας αναχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου και μετέβη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου και είχε σύσκεψη με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, και τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στην "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ.

Οι ελληνικές θέσεις έναντι των αξιώσεων που εγείρει η τρόικα για τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στα εργασιακά θα αποκρυσταλλωθούν στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, και τον υπουργό Οικονομικών.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε πως η επίτευξη συμφωνίας στο προσεχές Eurogroup με την τρόικα για το επικαιροποιημένο μνημόνιο δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και ότι η ελληνική πλευρά αναμένει "κατ' ελάχιστον" μια δήλωση της τρόικας περί επαρκούς προόδου των διαπραγματεύσεων.

Ο ίδιος εστίασε στις διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών και ανέφερε πως ο Γ. Στουρνάρας θα παραμείνει στην Αθήνα το αργότερο έως το πρωί της Κυριακής, καθώς θα πρέπει να μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου ως προεδρεύων του Ecofin έχει την Τρίτη σημαντική συζήτηση για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Παρασκευή και Σάββατο, τρόικα και υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσουν ζητήματα σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και τα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου 2015-2017.

Εάν μέχρι την Κυριακή δεν υπάρξει συμφωνία για το επικαιροποιημένο μνημόνιο, τότε αυτή θα γνωστοποιηθεί στο Eurogroup είτε σε επόμενη συνεδρίασή του (στην Αθήνα την 1η Απριλίου), είτε ακόμα και με τηλεδιάσκεψη.