Οι αλλαγές που ζητεί η τρόικα σε φάρμακα, γάλα και βιβλία θα απασχολήσουν τις σημερινές συναντήσεις των υπουργών Αναπτύξεως κ. Κ. Χατζηδάκη και Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη με τους επικεφαλής της τρόικας.
ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ζητούν να εφαρμοσθούν στο ακέραιο οι συστάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως για τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει διαφορετικές προσεγγίσεις.
Τα εμπλεκόμενα υπουργεία δεν αποκλείουν σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα στο θέμα της λεγόμενης "εργαλειοθήκης" του ΟΟΣΑ, το θέμα να επιλυθεί σε πολιτικό επίπεδο.
Η τρόικα ζητά την διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, ενώ διεκδικεί να παραχωρηθεί σε μη φαρμακοποιούς το δικαίωμα να ανοίγουν φαρμακεία. Ακόμη, έχει θέσει προς εξέταση την κατάργηση των αποστάσεων μεταξύ φαρμακείων, αλλά και παρεμβάσεις στα υφιστάμενα πληθυσμιακά κριτήρια που διέπουν την αδειοδότηση φαρμακείων.
Το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ ζητούν την άρση του περιορισμού των πέντε ημερών για την διατηρησιμότητα του φρέσκου γάλακτος και δεν φαίνεται να αποδέχεται τις κυβερνητικές προτάσεις για την κατάργηση του όρου "φρέσκου" γάλακτος και την δημιουργία ειδικών κατηγόριων γάλακτος, "μίας ημέρας", "χαμηλής παστερίωσης" και "υψηλής παστερίωσης".
Η τρόικα απορρίπτει και τις προτάσεις για μερική απελευθέρωση στην αγορά του βιβλίου. Συγκεκριμένα, δεν δέχεται την θέση της Κυβερνήσεως να εξαιρεθούν από την ενιαία τιμή του βιβλίου μόνο τα βιβλία που προορίζονται για εκπαιδευτικούς λόγους και οι πρώτες εκδόσεις κάθε βιβλίου.
Για το ιδιωτικό χρέος και την εφαρμογή του "ιρλανδικού μοντέλου" για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, υπάρχει διαφορά ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διαφόρων δράσεων, ενώ στα εκκρεμή ζητήματα περιλαμβάνεται και ο καθορισμός του ελάχιστου ορίου διαβίωσης του δανειολήπτη.
Τέλος, για την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ζητούν την πλήρη απελευθέρωσή τους, ενώ η Κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει για τριετή ελάχιστη διάρκεια των μισθωτηρίων.