Πλεόνασμα και δημοσιονομικό κενό στο μενού Στουρνάρα-τρόικας

Με καθυστέρηση τριών και πλέον ωρών αρχίζει η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας καθώς καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Υγείας, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Αντικείμενο του μίνι υπουργικού συμβουλίου ήταν οι εκκρεμμότητες που υπάρχουν σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όπως τα φάρμακα, το ψωμί, η τιμή του βιβλίου και τα εργασιακά.

Μάλιστα ο Γ. Βρούτσης επισκέφτηκε δυο φορές το υπουργείο Οικονομικών.

Η συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας ξεκίνησε λίγο μετά τις 20.00. Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης, ενώ αναμένεται και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ.Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 παρέμβαση που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό κατά 700 εκατ. ευρώ περίπου χρήματα που θα πρέπει να διασφαλιστούν με δημοσιονομικά ισοδύναμα .

Συνεργάτης του κ. Στουρνάρα, έκανε λόγο πριν από λίγο για δύσκολη διαπραγμάτευση προσθέτοντας ότι τα κρίσιμα θέματα, για τα οποία δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, είναι δυο:

  • το δημοσιονομικό κενό του 2014, το οποίο η τρόικα προσδιορίζει στα 750 εκατ. ευρώ και
  • το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 καθώς και το πού και πώς θα διανεμηθεί το 70% αυτού ως κοινωνικό μέρισμα.

Από το πρωί το news μεταδίδει:

Δικλίδες ασφαλείας για το πλεόνασμα του 2014 ζητά η τρόικα

Πιέζει η τρόικα τον Άδωνι για τα φαρμακεία