Παροχές μόνο αν το πλεόνασμα είναι βιώσιμο

"Η βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος θα κρίνει το εάν υπάρχει η δυνατότητα να διανεμηθεί το 70% του πλεονάσματος του 2013 στην κοινωνία".

Με τη δήλωση αυτή, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αφήνει για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο να μη δοθεί το 70% του πλεονάσματος στους κοινωνικά αδύναμους, αλλά μέρος αυτού ή ακόμη και να μην υπάρξει κοινωνικό μέρισμα φέτος.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, το 2014 ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 1,5% του ΑΕΠ, το 2015 στο 3% του ΑΕΠ και από το 2016 και μετά το πλεόνασμα θα πρέπει να ανέρχεται στο 4,5% του ΑΕΠ. Για το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να ανέλθει στα 3 δισ. ευρώ, κάτι που η τρόικα θεωρεί πως θα επιτευχθεί μόνον εάν το πλεόνασμα του Προϋπολογισμού 2013 μείνει ανέπαφο και προστεθούν σε αυτό περίπου 500 εκατ. ευρώ - 600 εκατ. ευρώ από πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις.

Ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί ότι το 70% του ποσού, που θα καταγραφεί ως πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, θα κατευθυνθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους ένστολους, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε να μοιρασθεί σε ένα ευρύτερο τμήμα ευπαθών ομάδων, όπως ανασφάλιστους, μακροχρόνια ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, κ.α..

Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί ρεαλιστικότερο να χορηγηθεί ένα ισχνό μέρος του περυσινού πλεονάσματος, ώστε να μην αναγκασθεί η Κυβέρνηση εντός του 2014 να λάβει νέα μέτρα για να καλύψει το πιθανόν χαμένο έδαφος.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, το 30% του πλεονάσματος θα πρέπει υποχρεωτικά να κατευθύνεται για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν σήμερα στις 4 το απόγευμα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ η κυβέρνηση τους υποδέχεται με ενιαία γραμμή για τα θέματα της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος και της τιμής των βιβλίων.