Από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή θα μπορούν οι ασφαλισμένοι -ακόμα και από το σπίτι τους- να παρακολουθούν την καταγραφή των ενσήμων τους, να βγάζουν σύνταξη και να εξασφαλίζουν πρόσβαση σε παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σύμφωνα με το σχέδιο της μεταρρύθμισης του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των νέων δράσεων που αποκαλύπτει σήμερα το Έθνος της Κυριακής.
Με την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, στο τέλος του 2015, δε θα απαιτείται κανένα πρόσθετο στοιχείο (π.χ. καρτέλες ενσήμων, βιβλιάρια ασθενείας) για την πρόσβαση των ασφαλισμένων στα ταμεία, τα νοσοκομεία και σε άλλες υπηρεσίες.
Για πρώτη φορά καθιερώνεται το “ασφαλιστικό βιογραφικό”, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι εργαζόμενοι και τα ταμεία ανά πάσα στιγμή με ένα απλό “κλικ” στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στους νέους “ψηφιακούς λογαριασμούς ασφάλισης” θα ενσωματωθούν μέσα στο καλοκαίρι 29 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 μέχρι και σήμερα.
Παράλληλα, δημιουργείται “Μητρώο Ενεργών Ασφαλισμένων”, ώστε το υπουργείο Εργασίας να έχει εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα Ταμεία. Στο “μητρώο” έχουν καταγραφεί 5.972.215 άμεσα ασφαλισμένοι, από τους οποίους το 88,5% προέρχεται από τα τρία μεγαλύτερα Ταμεία.
Ακόμα, το δεύτερο τρίμηνο του 2014 θα τεθεί σε εφαρμογή το “Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης”, το οποίο θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο από τους φορείς και μέσω του οποίου υπολογίζεται πως θα εξοικονομηθεί 1,5 δισ. ευρώ ετησίως από τη διακοπή εκτύπωσης και ταχυδρομικής αποστολής αυτοκόλλητων ετικετών για περίπου 3 εκατομμύρια ασφαλισμένους.
Στόχος των παρεμβάσεων είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, η αντιμετώπιση της παραβατικότητας και η εξοικονόμηση πόρων σε μία κρίσιμη εποχή για τα Ταμεία.