Γκάουκ: Με πονούν αυτά που έκαναν στο παρελθόν οι Γερμανοί

Δύο πράγματα δηλώνει ότι θα κάνει κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, από τις 5 ως τις 7 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιόαχιμ Γκάουκ, που μίλησε στην Deutsche Welle.

“Θα κάνω μνεία στην ολέθρια γερμανική ιστορία. Το έκανα και σε άλλες χώρες, που επισκέφθηκα και θα δείξω ότι με πονούν αυτά που έκαναν στο παρελθόν οι Γερμανοί. Θα πω επίσης ότι μου είναι δύσκολο να φανταστώ να απολύονται τόσοι άνθρωποι από το γερμανικό Δημόσιο όσοι στην Ελλάδα”, παραδέχεται ο Γερμανός πρόεδρος, που δείχνει κατανόηση για όλα αυτά, αλλά δεν κατανοεί το να επιρρίπτει κανείς στην καγκελάριο Μέρκελ την ευθύνη για την εξαθλίωση.

Ερωτηθείς τι θα πει σε έναν Έλληνα νέο που είναι άνεργος, εάν ο τελευταίος τον ρωτήσει γιατί θα έπρεπε να ψηφίσει ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα, ο Γερμανός πρόεδρος, αφού υπενθυμίζει την αλληλεγγύη που δέχθηκε η Ελλάδα από την Ευρώπη, απαντά: “Θα τον ρωτήσω εάν πιστεύει ότι εκτός Ευρώπης θα είχε καλύτερες ευκαιρίες, και αυτό εγώ δεν το νομίζω”.

Ο Γιόαχιμ Γκάουκ διακρίνει τις πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης της Ελλάδας και υπογραμμίζει: “Καλά θα κάνουμε, με την αρωγή μας και τις Task Force, να συμβάλουμε στον σχεδιασμό της δημόσιας διοίκησης έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί το φορολογικό σύστημα και να ανταποκρίνεται η δημόσια διοίκηση στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές”.