Στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμώνται οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θετικό σενάριο προβλέπει πως αυτό είναι το ποσό, που προκύπτει από τους ελέγχους των stress test της Blackrock, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές Μαρτίου.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αυτό το... "ήπιο" σενάριο της Blackrock θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για τον υπολογισμό των κεφαλαίων, που χρειάζονται τα ιδρύματα, αφού βέβαια πρώτα συμφωνήσουν η Τράπεζα της Ελλάδος με την τρόικα πάνω στην έκθεση του οίκου και - φυσικά - κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το τι θα αλλάξει στην ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων και στη δομή λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - θέματα, τα οποία έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά, και για αυτή τη χρονοτριβή η κεντρική μας τράπεζα κατηγορεί την πλευρά των δανειστών.
Σε αυτό το πλαίσιο, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές - Τράπεζα της Ελλάδος, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και διοικήσεις συστημικών τραπεζών - πραγματοποιούν όλο αυτό το διάστημα συνεχείς συναντήσεις.
Επιδιώκεται να περιγραφούν με την μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια τα κεφάλαια που θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν τα πιστωτικά ιδρύματα από την αξιοποίηση των συμμετοχών τους σε θυγατρικές, από την περαιτέρω απομόχλευση του ισολογισμού τους, αλλά και από δράσεις σχετικές με την καλύτερη διαχείριση του ενεργητικού τους.
Οι επικεφαλής της τρόικας δίνουν μεγάλο βάρος στα κεφάλαια που θα μπορούσαν να αντληθούν από τις εναλλακτικές αυτές πηγές, καθώς θα διασφάλιζαν πως μεγάλο μέρος των 9 δισ. ευρώ του αποθεματικού του ΤΧΣ δεν θα χρησιμοποιούνταν.
Παράλληλα, και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ δίνει μεγάλο βάρος στα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, καθώς στο πλαίσιο των νέων κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων που ισχύουν από την 1η Αυγούστου 2013, θα πρέπει με αυστηρό τρόπο να διασφαλίζεται πως η όποια κρατική ενίσχυση δεχθεί κάποιο πιστωτικό ίδρυμα θα επιστραφεί εγκαίρως στο Δημόσιο.