“Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δώσει ελπίδα”

Την ώρα που η Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας, μέσω του διοικητή της, Έβαλντ Νοβότνι, τίθεται υπέρ μιας άμεσης επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος στήριξης, στη Γερμανία ακούγονται εντελώς διαφορετικές φωνές την ίδια στιγμή μέσω... Αυστρίας.

"Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δίνει επιτέλους ελπίδα". Γύρω από αυτή τη φράση κινείται η συνέντευξη του Γερμανού οικονομολόγου και προέδρου του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν, στην αυστριακή εφημερίδα derStandard.

"Aυτή τη στιγμή θυσιάζεται στην Ελλάδα μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων που δεν βρίσκουν μια θέση εργασίας. Πάνω από το μισό των νέων ανθρώπων είναι άνεργοι και όλα αυτά στο όνομα του ευρώ, τόνισε ο Ζιν.

Μπορεί όμως η Ελλάδα μπορεί να γίνει ανταγωνιστική; Ο Γερμανός οικονομολόγος έχει υπάρξει ουκ ολίγες φορές επικριτικός προς τη χώρα μας αναφορικά κυρίως με την καθυστέρηση υιοθέτησης και προώθησης των μεταρρυθμίσεων. Η απάντησή του όμως στο παραπάνω ερώτημα τίθεται ενάντια στα προγράμματα λιτότητας.

"Αν μέσα από τα προγράμματα λιτότητας ασκούνται τόσο μεγάλες πιέσεις σε μισθούς και σε τιμές, έως ότου η χώρα γίνει ανταγωνιστική τότε θα καταρρεύσει η κοινωνία της και αυτό είναι απαράδεκτο". Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν εκτιμά πως εκείνο που πρέπει να γίνει είναι η δημιουργία συμβατών εναλλακτικών επιλογών, μια έξοδος από το ευρώ χωρίς κινδύνους μετάδοσης και χωρίς σενάρια καταστροφής.

Προτείνει αλλαγές στο ευρωσύστημα ο Ζιν

"Το ευρώ υπήρξε ένα πολιτικό εγχείρημα, όμως, 20 χρόνια μετά το Μάαστριχτ, φαίνεται να μην λειτουργεί καθόλου προκαλώντας αναταραχή στην Ευρώπη, διότι μια σειρά χωρών της έχουν περιπέσει σε βαθιά κρίση", καταλήγει ο Ζιν. Ωστόσο, για τον ίδιο, υπάρχει γιατρειά: Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Το ευρώ έχει υποστεί βλάβες που θα πρέπει να επιδιορθωθούν.

Για παράδειγμα, οι δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να περιοριστούν, διότι ασκεί περιφερειακή πολιτική και δεν είναι αυτή η αποστολή της", συμπληρώνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου.