Ρίχνουν 750 εκατ. ευρώ στην αγορά με στόχο 30.000 θέσεις εργασίας

Σε ένα πακέτο ενίσχυσης του κλάδου της βιομηχανίας ύψους άνω των 750 εκατ. ευρώ, με στόχο τη δημιουργία περισσότερων από 30.000 θέσεων εργασίας, κατέληξε η διυπουργική επιτροπή για τη βιομηχανική πολιτική κατά τη σημερινή της πρώτη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Το κύριο μέτρο, στο οποίο εστιάζεται το πακέτο αυτό και από το οποίο αναμένεται να δημιουργηθούν οι περισσότερες θέσεις εργασίας, είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η οποία έχει ήδη επιτευχθεί σε ποσοστό 1,1%, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, όμως, επιδιώκεται η περαιτέρω μείωση κατά 3,9%, που θα γίνει είτε εφάπαξ εντός του 2014, είτε σε τρεις δόσεις μέχρι το 2016.

Το πακέτο περιλαμβάνει ακόμα ρυθμίσεις για τη μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας, την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων και αλλαγές στη χρήση γης.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε πως “η βιομηχανία για πολλά χρόνια στον τόπο μας είχε ενοχοποιηθεί, όμως είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρξουν εργαζόμενοι χωρίς εργοδότες” και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως “βιομηχανία σημαίνει απασχόληση”.

Η απασχόληση θα αυξηθεί αυτόματα εφόσον βελτιωθούν τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, σημείωσε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ενώ παρέπεμψε σε κάθε επιχείρηση ξεχωριστά για τις επιπτώσεις των μέτρων στην απασχόληση. Χαρακτήρισε, πάντως, θετικό το γεγονός ότι εφαρμόζονται μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.