Χριστοδούλου: Η αναβολή στα stress test καθυστερεί τα δάνεια

Προβλήματα στην ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να δανείσουν χρήματα και να κάνουν σχέδια για το μέλλον προκαλεί η διαφωνία της κυβέρνησης και της τρόικας για το πόσα περισσότερα λεφτά αυτές χρειάζονται, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Πέτρος Χριστοδούλου.

“Οι τράπεζες είναι η καρδιά της οικονομίας, και αν η καρδιά δεν παράσχει ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, αυτή θα έχει πρόβλημα”, δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου, προειδοποιώντας ότι η καθυστέρηση αυτή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τράπεζες ενημερώνονται από τα ΜΜΕ για στοιχεία από τα stress tests που διεξήχθησαν στο τέλος του 2013, σύμφωνα με τα οποία οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κυμαίνονται μεταξύ 4,5 δισ. ευρώ, όπως φέρεται να εκτιμά η BlackRock, και 15 δισ. ευρώ, που φέρεται να είναι η εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

“Από τη στιγμή που δεν ξέρουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων της BlackRock, οι ελληνικές τράπεζες και η ελληνική οικονομία είναι τα θύματα”, τόνισε ο κ. Χριστοδούλου.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Τράπεζα της Ελλάδος αρνήθηκε να σχολιάσει πότε θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του stress test, ενώ πηγές αναφέρουν πως είναι πιθανό να ανακοινωθούν εντός του Μαρτίου.