Ειδικό μηχανισμό παρακολούθησης της πιστοληπτικής ικανότητας εταιρειών που έχουν λάβει εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου δημιουργεί το υπουργείο Οικονομικών.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία ICAP για τη δημιουργία δείκτη πιστοληπτικής ικανότητας μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων. Οι εν λόγω εταιρείες έχουν λάβει την εγγύηση του Δημοσίου πριν το 2010 και την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο και προκειμένου να διασφαλισθεί πως στο σημερινό δυσχερές περιβάλλον οι εγγυήσεις αυτές δεν κινδυνεύουν να καταπέσουν το υπουργείο Οικονομικών δημιουργεί ειδική υποδομή για την παρακολούθηση των επιχειρήσεων αυτών.
Σημειώνεται πως η ICAP Group έχει αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και μέτρησης του πιστωτικού κινδύνου και έχει τη δυνατότητα να εκτιμά την πιστοληπτική ικανότητα επιχειρήσεων σε σχέση με την πιθανότητα εμφάνισης ασυνέπειας ή και πτώχευσής τους, σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους. Στο πλαίσιο της σύμβασης με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η εταιρεία ερευνών θα πρέπει να παραδώσει στο υπουργείο τα αποτέλεσμα της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των εν λόγω επιχειρήσεων έως τις 18 Μαρτίου 2014.
Πρέπει να σημειωθεί πως οι καταπτώσεις εγγυήσεων παρουσίασαν αύξηση το 2013 και ανήλθαν στο 0,50% του ΑΕΠ, έναντι 0,39% το 2012. Οι εγγυήσεις του Δημοσίου κυμάνθηκαν στο 0,3% του ΑΕΠ, παραμένοντας στα επίπεδα του 2012, ενώ το ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο διαμορφώθηκε στο 9,2% του ΑΕΠ, έναντι 9,4% το 2012.
Εφέτος η πολιτική εγγυήσεων του Δημοσίου συνεχίζει να εντάσσεται στα πλαίσια των κριτηρίων και των στόχων του Μνημονίου, με το όριο εγγυήσεων να είναι κατ' αρχήν μηδενικό, με εξαίρεση τις εγγυήσεις που παρέχονται για τη στήριξη των τραπεζών, τις εγγυήσεις που σχετίζονται με δάνεια που χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και τις εγγυήσεις που παρέχονται για δανεισμό φορέων εντός της Γενικής Κυβέρνησης.