Κωνσταντινούπολη - Αποστολή : Νεκτάριος Β. Νώτης
Το ενδιαφέρον των Τούρκων επιχειρηματιών για επενδύσεις στη χώρα μας και για συμμετοχή τους στα υπό ιδιωτικοποίηση περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου εκφράζει - μέσω του news.gr - ο αντιπρόεδρος της TUSIAD, δηλαδή της ένωσης των Τούρκων βιομηχάνων και επιχειρηματιών, Tayfun Bayazit.
"Με δεδομένες τις επιτυχημένες αποκρατικοποιήσεις, που έχουν γίνει στη χώρα μας, οι Τούρκοι επιχειρηματίες διαθέτουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία για τέτοιου είδους επενδύσεις", δηλώνει ο κύριος Bayazit, προσθέτοντας πως υπάρχουν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά, και - μάλιστα - όχι μόνο στον τομέα της πώλησης κρατικών assets.
Τι είναι όμως αυτό, που θα κρίνει το αν το προφορικό ενδιαφέρον θα μετατραπεί σε πράξη ;
Όπως δηλώνει ο Νο 2 του τουρκικού επιχειρείν, αυτό εξαρτάται από :
- Το ρυθμιστικό περιβάλλον
- Τη νομοθεσία
- Το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τις ιδιωτικοποιήσεις
- Το βαθμό της διαφάνειας στη διαδικασία και στο κανονιστικό πλαίσιο.
"Οι Τούρκοι - και στην κυβέρνηση και στο επιχειρείν - μπορούν να δώσουν μαθήματα στους Έλληνες, λόγω της εμπειρίας, που διαθέτουν", τονίζει.
Γεγονός, πάντως, είναι πως η ελληνική οικονομική διπλωματία επιδιώκει τις επενδύσεις τουρκικών επιχειρήσεων στη χώρα μας. Για το σκοπό αυτό, διοργανώνει, στις αρχές Μαρτίου, συνέδριο, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τις δύο χώρες, αλλά και εκπροσώπων των δύο κυβερνήσεων.
Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κατέγραψαν σημαντική αύξηση σε αξία, κατά 14,9%, την περυσινή χρονιά, σε σχέση με το 2012, φτάνοντας στα 4,25 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα βασικά προϊόντα, που εξάγουμε προς την Τουρκία, είναι ορυκτά καύσιμα και προϊόντα διύλισης, πλαστικά και βαμβάκι, ενώ εισάγουμε αλουμίνιο, μηχανικό εξοπλισμό, χαλκό, λιπάσματα και δέρματα.